Monilla juoksuharrastajilla on koira. Tällöin on luonnollista lenkkeillä koiran kanssa, ja se saattaakin olla hyvin palkitsevaa ja hauskaa. Koiran kanssa juokseminen tarjoaa monia etuja sekä juoksijalle että lemmikille. Se ei ainoastaan lisää kuntoa ja auta saavuttamaan tavoitteita, vaan myös vahvistaa suhdetta koiraan. Koiran tarpeet ja juoksijan tavoitteet voi yhdistää siten, että juoksusta on mahdollisimman paljon hyötyä molemmille.
Juokseminen koiran kanssa saattaa tuoda mukanaan myös joitakin haasteita erityisesti tavoitteellisille juoksijoille. Jotkut ratkaisevat haasteet tekemällä harjoitusohjelman mukaiset harjoitukset ilman koiraa, mutta toisilla koira on mukana kaikilla lenkeillä. Millaisia haasteita koira tuo mukanaan?
Sopiva koirarotu
Koiran kanssa juostessa juoksijan on mukauduttava koiran vauhtiin. Useimmat koiran nauttivat juoksemisesta ja voivat olla varsin nopeita, toiset saattavat olla hitaampia ja olla kiinnostuneempia haistelusta kuin matkan tekemisestä. Jos olet hankkimassa koiraa, josta haluat lenkkikaverin, kannattaa rotua valitessa miettiä sen ominaisuuksia myös tältä kannalta. Jotkut rodut eivät sovellu intensiiviseen liikuntaan.
Nuori koira, ja erityisesti jos kyseessä on suuri koirarotu, ei saisi juosta pitkiä matkoja, koska se voi vahingoittaa koiran kehittyviä niveliä ja lihaksia. Jotkut rodut, varsinkin lyhytkuonoiset, voivat olla herkkiä lämpöhalvauksille ja hengitysvaikeuksille. Jos koiran kunto epäilyttää, varmista eläinlääkärin avulla, että se on terve ja soveltuu juoksemiseen.
Koira vetää lenkillä hihnassa
Koira kannattaa kouluttaa siihen, että lenkillä ei saa vetää. Kun sen opettaa kulkemaan jalan vieressä, on lenkki molemmille mukavampi ja turvallisempi. Joskus koira riehuu tai hyppii vasten lenkillä. Tämä yleensä loppuu melko pian, jos lenkin aloittaa kovalla vauhdilla, eikä mene mukaan riehumiseen tai huomio sitä. Koira oppii nopeasti, että lenkillä juostaan nätisti vieressä, mikäli lenkkiä jatketaan eikä luovuteta heti. Koiran rauhoittaminen lenkillä onnistuu usein siten, että hyppimisen alettua pysähdytään välittömästi ja jatketaan matkaa vasta sitten kun koira lopettaa.
Koira kannattaa totuttaa juoksemiseen vähitellen. Peruskäskyt, kuten pysähtyminen, odottaminen ja hidastaminen sekä juoksijan vierellä pysyminen on syytä opettaa heti aluksi. Hyvä koulutus paitsi helpottaa lenkkiä, vähentää myös turvallisuusriskejä sekä koiran että juoksijan kannalta.
Koira jumittaa lenkillä
Koirat voivat olla uteliaita ja helposti häiriintyviä lenkillä ollessaan. Ne saattavat haluta pysähtyä haistelemaan tai tarpeilleen kesken lenkin. Alkulämmittely koiran kanssa kannattaa hoitaa pitkän kaavan mukaan. Koiran kannattaa antaa tehdä rauhassa tarpeensa ja haistella ennen kuin sen kanssa aloittaa varsinaisen juoksun. Näin koira ei pysähtele lenkillä joka välissä. Kun koiran kouluttaa kulkemaan jalan vieressä, sen tarve haistella vähenee, koska se ei kulje nenä kiinni ojassa, jossa törmää jatkuvasti hajuihin.
Koiran voi opettaa, että juoksulenkillä ei nosteta jalkaa jokaisen tolpan juureen, eikä haistella jokaista kakkaläjää. Sille pitää kuitenkin varata reilusti myös niitä lenkkejä ja ulkoilukertoja, jolloin näin saa tehdä. Nämä voi erottaa toisistaan pitämällä juostessa esimerkiksi valjaita ja muilla lenkeillä pantaa. Tällöin koira tietää jo kotona pantaa laitettaessa, millaiselle lenkille ollaan menossa.
Koira väsyy lenkillä kuumassa
Koiran kanssa juokseminen erityisesti lämpimissä olosuhteissa on haastavaa ja joskus mahdotonta. Koiran lämmönsäätely ei ole yhtä hyvä kuin ihmisen, joten sille on varattava lämpimillä säillä riittävästi mahdollisuuksia levätä ja juoda matkan varrella. Mikäli normaalisti juoksuintoinen koira hidastelee tai jumittaa lenkillä, jää jälkeen tai vaikuttaa muuten epänormaalin haluttomalta, täytyy lenkki keskeyttää tai siirtyä kävelyyn. Joskus koira ei edes suostu kävelemään. Mikäli yleensä innokas koira ei liiku tai kävele lenkillä ollenkaan, pitää sitä yrittää vilvoitella vedellä, jos mahdollista, ja ainakin antaa sille mahdollisuus levätä varjossa.
Kuumimmilla säillä koira voi olla parasta jättää kokonaan kotiin. Koira on ihmistä selvästi herkempi lämpöhalvauksille. Mikäli koira osoittautuu kärsivät lämpimästä lenkkisäästä, jatkossa samanlaisella säällä lenkille kannattaa lähteä yksin.
Koiran kiinnipitoaika
Koira täytyy juostessa pitää kytkettynä liikenteen läheisyydessä ja taajamissa aina. Taajaman ulkopuolellakin, tai jos koira on vapaana metsässä, täytyy huomioida luonnon eläinten takia koiran kiinnipitoaika 1.3.–19.8.
Hihnan pituus harkitaan olosuhteiden mukaan. Pitkän hihnan kanssa, mikäli se on koiran koulutustaso ja ympäröivän liikenteen huomioiden mahdollinen, voi koiran antaa haistella nopeasti ilman, että se vaikuttaa oleellisesti juoksuvauhtiin. Lyhyen hihnan kanssa tällainen ei ole mahdollista, mutta se on turvallisempi liikenteen kannalta. Tarkkaile ympäristöä paitsi liikenteen ja muiden koirien tai eläinten, myös lasinsirujen varalta. Jos juokset pyöräteillä, muista myös pyöräilijät. Takaa tuleva pyörä saattaa yllättää sekä koiran että juoksijan, joten koiraan syöksyminen pyöräilijää kohti tai sen eteen on vaarallista kaikille osapuolille.
Juoksuvarusteet koira huomioiden
Koiran kanssa tulee juostessa käyttää asianmukaisia varusteita. Suositeltavaa on hyvä juoksureppu, johon saa koirallekin tarvittaessa vettä mukaan, varsinkin jos matka on pitkä. Heijastava liivi, juoksuhihna ja heijastin myös koiralle esimerkiksi hihnaan lisäävät turvallisuutta huomattavasti pimeällä ja hämärällä. On suositeltavaa käyttää hihnaa, joka kiinnittyy juoksijan vyötärölle, jolloin kädet ovat vapaina ja tukevat juoksua sekä mahdollistavat juoksun ergonomisuuden.
Jos koira vetää, valjaat ovat suositeltavammat kuin kaulapanta, joka rasittaa liikaa niskanikamia. Myös valjaissa pitää huomioida, ettei niissä ole kovia solkia tai muuta, mikä satuttaa koiraa. Koira vetää helposti kivusta poispäin, joten kiristysvaljaat tai muuten koiraa satuttavat valjaat tai panta ei opeta sitä olemaan vetämättä, vaan ennemmin pahentaa tilannetta.
Ehkäise koiran mahalaukun kiertymä
Ennen lenkkiä täytyy varmistaa, että koirasi on syönyt riittävästi, mutta ei liikaa. Koiraa ei tule ruokkia heti ennen tai jälkeen juoksun. Mikäli ruoka ei ehdi sulaa rauhassa ennen lenkkiä, altistaa se koiran mahavaivoille. Mahalaukun kiertymä koiralla on yleensä seurausta liian kovasta liikkumisesta heti syömisen jälkeen, ja se on erittäin kivulias, hengen vaarallinen tila, joka vaatii aina eläinlääkäriä ja leikkausta.
Juokseminen koiran kanssa täytyy aloittaa lyhyillä matkoilla ja lisätä intensiteettiä asteittain. Myös koiran kuntoa pitää kasvattaa rauhallisesti. Koiran pitäminen kerran viikossa mukana pitkällä lenkillä ei riitä ylläpitämään sen kuntoa riittävästi rasitusvammojen ja lihaskipujen ehkäisemiseksi, mikäli välissä käydään vain lähimmällä lyhtypylväällä. Pidä siis huolta paitsi omasta, myös koirasi kunnosta suhteessa lenkkien pituuteen ja määrään.
Juoksijan tavoitteet
Koirasta voi olla lenkillä tavoitteelliselle juoksijalle myös hyötyä. Koira tuo usein luonnollista tempovaihtelua treeniin. Sitä voi hyödyntää intervalliharjoituksissa juoksemalla nopeammin suorilla osuuksilla ja hidastamalla ja pysähtymällä koiran tarpeiden mukaan. Koiran kanssa saattaa olla luontevaa tehdä myös poikkeavia harjoituksia, kuten hyppimistä ja koiran innostamista, mikä on hyvää vaihtelua myös juoksijan treeniin, mutta mitä ei yksin juostessa tule tehtyä.
Koiran kanssa vaihtelevat juoksureitit ja -pinnat pitävät harjoittelun mielekkäänä sekä koiralle että juoksijalle. Hiekka-, metsä- ja polkujuoksu tarjoavat erilaisia haasteita ja treenivaikutuksia. Koira saattaa innostaa vaihteluun enemmän kuin itsekseen treenatessa.
Jos koira on suurikokoinen ja vetää, voi sen kanssa tehdä myös nopeusharjoituksia. Ylivauhtiharjoitus, eli lyhyet pyrähdykset, jossa koira vetää siten, että vauhti on hieman nopeampi kuin mihin ilman koiraa pystyisi, kehittää jalkojen nopeutta ja voi auttaa nopeammassa juoksemisessa esimerkiksi loppukireissä. Vetävä koira ei toki sovellu pitkille juoksulenkeille, eikä koira saa vetää niin kovaa, että vetäminen aiheuttaa sille vammoja tai altistaa juoksijan kaatumiselle. Lyhyissä, kovissa harjoitteluissa voi hyödyntää hieman vetävää, vetämiseen soveltuvissa valjaissa olevaa koiraa. Siitä saattaa olla hyötyä myös keskivartalon hallinnan ja lihasvoiman harjoittelussa.
Koiran kanssa juokseminen saattaa motivoida lenkille paremmin. Se voi tuoda tilaisuuden rentoutua ja nauttia ulkoilmasta yhdessä lemmikin kanssa, mikä voi lisätä mielihyvää ja tutkitusti parantaa mielenterveyttä. Uskollinen juoksukumppani lisää aina motivaatiota juoksuharjoituksiin.
Yhteenveto
Yhdistämällä koiran tarpeet ja omat tavoitteet voi juoksemisesta saada enemmän irti sekä fyysisesti että henkisesti. Muista kuunnella koirasi tarpeita ja reagoida niihin tarvittaessa. Koiran kanssa juokseminen voi olla erinomainen tapa edistää juoksijan tavoitteita sekä fyysisesti että henkisesti. Se tarjoaa monipuolisen ja motivoivan harjoittelumuodon, joka yhdistää liikunnan ilon ja lemmikin seuran.