Cross Training – monipuolista ja tehokasta harjoittelua

Ihminen tarvitsee monipuolista liikuntaa. On tärkeää harjoittaa hapenottokykyä, kehittää tai ainakin ylläpitää voimaa ja pitää huolta riittävästä liikkuvuudesta. Useimmat liikuntalajit auttavat osaan näistä erilaisista ominaisuuksista, mutta jos harrastetaan vain yhtä lajia, niin toiset tärkeät ominaisuudet jäävät huomiotta. Voimamiehellä saattaa olla todella huono aerobinen kunto ja maratoonarilla saattaa lihaksisto olla aivan rapakunnossa.

UKK-instituutin julkaisema liikuntapiirakka antaa ohjeistuksen siihen, miten jokaisen aikuisen kannattaisi vähintään liikkua viikoittain. Käytännössä riittävänä terveysliikuntana pidetään reipasta kestävyyskuntoa kehittävää liikuntaa vähintään 2,5 tuntia viikossa tai jos liikkuu oikein rasittavasti, niin puolet siitä. Lisäksi lihaskunto- ja liikehallintaharjoituksia pitäisi mahtua kaksi harjoituskertaa viikkoon. Tietenkin jo vähäisestä liikunnasta on aina hyötyä ja minuutti liikuntaa on parempi kuin koko ajan istuen. Sisältyykö sinun viikkoosi kestävyyskunto-, lihaskunto- ja liikehallintaharjoituksia?

liikuntapiirakka

Koska harvalla nykyisin on aikaa rajattomasti, niin monen tunnin uhraaminen viikossa liikuntaan saattaa tuntua paljolta. On mahdollista täyttää vähimmäisliikuntasuositukset niin ajan kuin laadunkin suhteen ilman, että viikoittain tarvitsee harrastaa montaa eri ominaisuuksia kehittävää lajia. Yhtenä ratkaisuna tähän on Cross Training. Ristiin harjoittelu. Cross Trainingissa kehitetään monipuolisesti ja tehokkaasti kaikkia kunnon osa-alueita. Lihaksia ei kehitetä yksittäin, kuten esimerkiksi saliharjoittelussa usein, vaan Cross Trainingissa harjoitellaan liikkumista ja koko kehon yhteistoimintaa.

Cross Training –harjoittelun voi koostaa esimerkiksi omalla kehonpainolla tehtävistä harjoitteista. Usein kehonpainoharjoittelu mielletään kevyeksi touhuksi, mutta harvalle esimerkiksi leuanveto tai edes punnerrukset niin kauhean kevyttä on. Tarvittaessa niitä pystyy myös varioimaan aivan jokaiselle tarpeeksi rankaksi, vai kuulostaako esimerkiksi leuanveto yhdellä kädellä vielä liian kevyeltä? Jos leuanveto tai punnerrukset eivät onnistu, niin ei hätää silloinkaan, helpompiakin liikkeitä löytyy ja harjoittelemalla kehittyy.

Aerobista kuntoa ja nopeutta voidaan kasvattaa lisäämällä Cross Training- harjoitteluun esimerkiksi erilaisia loikkia, vauhtileikittelyjä, hyppyjä, HIIT-harjoittelua sekä porras- ja mäkijuoksua. Monilajiharjoittelussa yhdistellään eri lajeja vuorotellen samaan harjoituskertaan. Kahvakuula on erinomainen välinen, jonka avulla voidaan kehittää sekä voimaa, voimakestävyyttä että hapenottokykyä.

Marraskuussa aloitamme Cross Training –ryhmät Uudessakaupungissa ja Mynämäellä. Ryhmät ovat tarkoitettu ensisijaisesti sellaisille, jotka haluavat tutustua lajiin paremmin ja jokainen tunti alkaa pienellä teoriaosuudella, jonka jälkeen päästään tositoimiin. Koska kyseessä on alkeiskurssi, niin mitään ennakko-osaamista ei vaadita, mutta jonkinnäköinen pohjakunto olisi kuitenkin syytä olla, sillä harjoittelu on tarkoitettu tehtäväksi kovaa.

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti