Halpa personal trainer vai hyvä personal trainer?

Halpa personal trainer on kuin halpa tatuointi. Paitsi ettei lopputulos ole toivottu, se voi olla terveysriski, sen jättämien jälkien korjailu vie aikaa ja tulee kalliiksi, ja vähintään arpia saa kantaa mukanaan hautaan asti. Mitä eroa on halvalla ja hyvällä personal trainerilla (muuta kuin hinta)?

Jokainen ihminen on yksilö, joten jokainen ihminen tarvitsee juuri hänen tavoitteisiinsa, elämäntilanteeseensa, kuntoonsa, terveystilanteeseensa ja mielenkiintoihinsa suhteutettuna oikeanlaisen treenin. Se, mikä toimii minulla, ei ehkä toimi sinulla eikä aivan varmasti toimi kaikilla. Hyvä personal trainer pystyy tarjoamaan asiakkaalle juuri hänelle sopivan harjoitusohjelman. Se vaatii alkukartoitusta ja alkutestausta, suunnitelmaa, sen perusteellista opastamista, valvomista ja seurantaa. Seurannassa näkyvien tulosten mukaisesti ohjelmaa muutetaan ja taas seurataan ja testataan. Vasta ajan kanssa näkee, mikä toimii juuri sinulla. Se aika pitää ottaa, niin sinun kuin personal trainerinkin. Hyvä personal trainer käyttää asiakkaisiinsa aikaa paljon enemmän kuin asiakas uskookaan.

Toisaalta hyvä personal trainer saa tulosta aikaiseksi paljon nopeammin kuin asiakas uskookaan. Hinta-laatusuhde saattaa siis kuitenkin olla parempi. Kannattaa maksaa enemmän siitä, että saa toivottua tulosta kuin vähemmän siitä, ettei saa tulosta olenkaan tai saa jopa epätoivottua tulosta.

Hyvä personal trainer on käytettävissä silloin kun häntä tarvitaan. Ei vain sovituilla tapaamisilla kerran viikossa tai kuukaudessa, vaan silloin kun asiakas pohtii, onko hän liian flunssassa mennäkseen salille nyt tai kannattaako lähteä juoksulenkille, vaikka edellisestä treenistä on vielä aivan poikki tai vaikka jalka on alkanut vähän oireilla. Tietenkään kukaan ei ole aina tavoitettavissa, ja jokaisella on oikeus vapaa-aikaan ja lomiin, mutta viikko on pitkä aika vastata moneen kysymykseen.

Halpa personal trainer saattaa sanoa tekevänsä tämän kaiken. Käytännössä hänellä on yleensä muutama harjoitusohjelma valmiina muutamiin erilaisiin tilanteisiin ja hän vain valitsee niistä asiakkaalle parhaiten sopivan. Kyseessä ei siis ole henkilökohtainen valmennus eli personal training, vaan olemassa olevista vaihtoehdoista parhaiten sopivan vaihtoehdon pikainen valinta. Pahimmassa tapauksessa se ei ole ollenkaan sopiva vaihtoehto.

Personal trainer saattaa olla halpa myös siksi, että hänellä on hyvin vähän kokemusta, koulutusta tai osaamista personal trainerin työstä ja se on enemmän harrastus kuin työ. Taso voi olla hyvin harrastajamainen. Hän ei ehkä itsekään usko osaamiseensa eikä koe, että hänellä olisi mitään annettavaa asiakkaalle. Ja hän saattaa olla oikeassa. Siksi hän ei kehtaa pyytää paljoa.

Toisaalta personal trainer voi olla periaatteessa ammattitaitoinen, mutta halpa siksi, ettei hän osaa markkinoida ja myydä osaamistaan. Toisin sanoen hän osaa valmentaa, muttei saa asiakkaita. Hän saattaa yrittää parantaa markkina-asemaansa alentamalla hintaa ja saattaa jopa onnistua siinä. Asiakkaan kannalta ongelmana on, että personal trainerin on otettava valtava määrä asiakkaita, jotta näiden maksama hinta riittää elättämään hänet. Näin ollen aikaa ei jää riittävästi keskittyä yhteen asiakkaaseen ja taas päädytään liukuhihnatyöhön.

Mitä halvempi palvelu, sen enemmän asiakkaita tarvitaan, sen vähemmän aikaa yhdelle asiakkaalle jää ja sen huonompaa palvelua hän pystyy saamaan. Yksilöllinen palvelu ja opastus kärsivät, seuranta jää heikolle, ongelmat jäävät huomaamatta ja korjaukset tekemättä. Parhaimmassa tapauksessa kehittymistä ja tuloksia ei synny tai asiakkaan motivaatio heikkenee ja treenaaminen lopahtaa, pahimmassa tapauksessa syntyy rasitusvammoja tai tapaturmia.

Hyvä personal trainer auttaa pääsemään haluttuihin tavoitteisiin ja opettaa pysymään niissä. Hyvä personal trainer tekee onnistuessaan itsestään tarpeettoman, kun kysymys on tavallisesta kuntoilijasta tai harrastelijasta. Kun vielä vuosienkin päästä toteaa olevansa elämänsä kunnossa, jaksavansa hyvin, viihtyvänsä omassa kropassaan ja kokevansa terveellisen elämäntavan ylläpitämisen helpoksi, ei varmasti harmita, että on aikoinaan investoinut oman hyvinvointinsa eteen jonkin aikaa.

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti