Helppo laihdutus, haastava painonhallinta

Erään tutkimuksen mukaan brittiläiset naiset laihduttavat keskimäärin 30 vuotta elämästään ja miehetkin 28 vuotta. Suurimmalla osalla suomalaisista on myös kokemusta onnistuneesta laihduttamisesta ja kaikista eniten sitä on ylipainoisilla. Mitä isompi ihminen, sen enemmän laihdutustaustaa yleensä löytyy. Monet ovat laihduttaneet jopa satoja kiloja elämänsä aikana. Laihduttaminen on selvästi helppoa, useimmat ihmiset onnistuvat siinä hienosti – monta kertaa.
Mitä brittiläiset tekevät sen loppuajan, jolloin he eivät laihduta? Ilmeisesti pääasiassa lihovat, muutenhan ei olisi laihdutettavaa. Selkeästi painon pitäminen hallinnassa ei ole yhtä helppoa kuin laihduttaminen. Pikadieetti tai laihdutuskuuri ei auta muuttamaan elintapoja vaan kuurin loputtua palataan takaisin vanhaan. Tämä tieto ei tule kenellekään yllätyksenä, kaikki osaavat jo varautua asiaan etukäteen. Miksi sitä painoa silti ei saada pysymään poissa?

Laihduttamiseen tarvitaan vain se, että syöty energiamäärä on keskimäärin kulutettua energiamäärää vähäisempää. Lisäksi pitää saada toteutettua tämä siten, että elimistö pysyy yhteistoiminnassa eikä koe painon laskua hätätilana, jota pitää vastustaa kaikin mahdollisin keinoin ja mieliteoin. Mikä sitten on onnistuneen painonhallinnan salaisuus?
Ei siinä ole salaisuuksia. On vain muutama perusasia, jotka täytyy pitää mielessä ja sen jälkeen kaikki on hyvin. Ne perusasiat ovat 1) säännöllisyys, 2) monipuolisuus, 3) laatu ja 4) määrä. Mikä on riittävän säännöllistä? Mitä sisältää monipuolinen ruokavalio? Millaista on laadukas ravinto? Mikä on riittävä määrä? Milloin on jo liian vähän? Entä tarvitaanko vielä jotain lisäravinteita? Näihin kysymyksiin vastaukset ovat yksilöllisiä, kaikille optimaalisella tavalla toimivaa ruokavaliota ei ole. Tässä on se syy, miksi niin monien on vaikeaa saada painonsa hallintaan. Tutkimusten mukaan se onnistuu ammattimaisen avun turvin lähes aina.

 

Etsitäänkö yhdessä se juuri sinulle sopiva ruokavalio?

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti