Juoksukengät – vertailu erilaisille juoksijoille

Kokenut juoksija juoksee yleensä päkiäaskelluksella, joten droppi eli koron lasku voi olla mahdollisimman pieni. Kengän iskunvaimennuksella ei ole suurta merkitystä, koska jalan oma iskunvaimennus pystyy suorittamaan tehtävänsä. Iskunvaimennuksesta on yleensä ennemmin haittaa, sillä se heikentää juoksuasentoa. Myös kengän keveys on juoksijalle tärkeää, sillä kengän pieni paino tukee nopeampaa juoksemista ja on ergonomisempi.

Talvella ja maastojuoksussa kenkien pitoon kannattaa panostaa. Kevyissä kengissä tuntuma alustaan on parempi ja ne tekevät juoksusta kevyempää. Iskunvaimennus on hyödyksi, jos haluaa juosta kanta-askelluksella, mutta oikeaoppinen päkiäaskellus riittää vaimentamaan iskua hyvin. Voimakas iskunvaimennus haittaa usein juoksuasentoa ja tekee siitä enemmän kantapääpainotteista, jolloin seurauksena on todellisuudessa huonompi iskunvaimennus, koska kenkä ei koskaan vaimenna iskua yhtä hyvin kuin jalan luonnolliset iskunvaimennusmekanismit, kun ne ottaa oikealla juoksutekniikalla käyttöön.

Juoksukenkien ominaisuudet ovat aina kompromissi. Juoksijan rakenteesta, juoksutekniikasta, mieltymyksistä, juoksualustasta ja muista ominaisuuksista riippuen toiset painottavat eri ominaisuuksia kuin toiset. Alla suositellut kenkävaihtoehdot eivät ole ainoita hyviä vaihtoehtoja, eivätkä kaikille parhaita. Ne ovat esimerkkejä kengistä, joissa on painotettu useimpien juoksijoiden tarvitsemien ominaisuuksien kombinaatiota toimivalla tavalla. Onko juuri sinun? Ota selvää ja kokeile.

Juoksukenkä asfaltille kokeneelle juoksijalle

Paljasjalkakenkä on kokeneelle juoksijalle kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Hyvä vaihtoehto on Vapauta varpaat -paljasjalkakenkä, joka löytyy Kipukaupan valikoimasta. löytyy vaihtoehto. Se tukee hyvin jalan luontaisia ominaisuuksia ja iskunvaimennusta. Se on kiertolöysä, droppia ei ole ja iskunvaimennuksen hoitaa jalka. Kengän leveys mahdollistaa jalan luonnollisen leveyden muutoksen askeltaessa ja ohut pohja takaa hyvän tuntuman tiehen sekä pitää huolen siitä, että askel osuu maahan oikein tukien jalan luonnollista iskunvaimennusta. Useimmille juoksijoille paljasjalkakenkä on hyvä vaihtoehto, mutta se vaatii varovaisen harjoittelun, jos on tottunut juoksemaan vaimennetuilla kengillä. Plussana paljasjalkakengissä on halpa hinta verrattuna teknisempiin kenkiin. Ehdoton suositus on kokeilla.

Koska paljasjalkakengissä tekniset ominaisuudet ovat minimissään, voi sellaiset tilata myös netistä valmistajan ohjeiden mukaisesti koko valiten. Silloin ne kannattaa testata kotona ja tarvittaessa lähettää takaisin tai vaihtaa, jos valinta ei osunutkaan oikeaan. Toki muissakin kengissä tilaaminen, sovittaminen kotona ja vaihtaminen tarpeen vaatiessa on mahdollista, mutta niissä palautuksen tarpeelle on suurempi riski, joten siihen pitää varautua.

Kilpajuoksuun tai kokeneelle juoksijalle, joka ei halua käyttää paljasjalkakenkiä, soveltuu mm. Hoka Rocket 2. Tässä droppi on pieni (5 mm) ja kenkä on kiertolöysä. Sisäänrakennettu hiililevy sekä hengittävä päällysmateriaali tekevät kengästä kevyen, mutta jäykkänä kenkänä sen kiertolöysyydessä olisi parantamisen varaa. Välipohja on joustava, joten se takaa hyvän energiantuoton. Juoksuasennon säilyttäminen jää juoksijan vastuulle, eli tämä ei välttämättä sovellu aloittelevalle juoksijalle. Sen sijaan paljasjalkakengät auttavat löytämään oikean juoksuasennon, joten niiden vuorotteleminen iskunvaimennetuilla kengillä voi olla hyvä kombinaatio aloittelijalle.

Pronaatiotuettu juoksukenkä

Matalakaarisen jalkaterän omaavalle juoksijalle pronaatiotuki voi olla tarpeen. Hyvä kenkä vaihtoehto pronatoivalle juoksijalle on Asics GT-2000 12. Pronaatiotuetuissa kengissä droppi on iso, mutta tämän kengät 8 mm ei vielä pilaa juoksuasentoa. Pronaatiotuetuista kengistä tämä on painoltaan hyvä, koosta riippuen noin 230 grammaa. Pronaatiotuki on luonnollisempi kuin monissa kengissä, mutta iskunvaimennus tukee kanta-askellusta ja sitä kautta huonompaa askellusta, mikä lisää iskurasitusta. Pronaatiotuetuissa kengissä suurempi iskunvaimennus on kuitenkin hyväksyttävä. Kenkä on kiertojäykkä ja vakaa. Kenkä soveltuu lievästä ylipronaatiosta voimakkaaseen ylipronaatioon.

Juoksukenkä maastojuoksuun

Maastojuoksukengistä hyvä vaihtoehto on VJ XTRM2, jossa yhdistyvät hyvä pito, keveys ja pieni droppi sekä kohtalainen kiertolöysyys. Kenkä on leveä, mikä mahdollistaa jalan luonnollisen liikkeen sekä sitä kautta edesauttaa myös maatuntumaa. Kenkä sopii pidemmille juoksumatkoille erinomaisesti. Päällinen ei kerää itseensä kosteutta, joten sille ei tule painoa myöskään märissä olosuhteissa. VJ XRTM2 soveltuu vaativiin maasto-olosuhteisiin.

Talvijuoksu

Talvijuoksuun nastakengät ovat suositeltavia. Hyvä vaihtoehto on Icebug NewRun W BUGrip GTX. Näissä pito on erinomainen ja Gore-Tex-kalvo suojaa sukkia kastumiselta. Kengät ovat kevyet ja droppi on 7 mm sekä kenkä on leveälestinen. Nastakengät ovat aina kiertojäykät ja vakaat, mutta nastakengissä on tehtävä kompromisseja kenkien juoksuominaisuuksissa. Tärkeintä on kuitenkin pysyä pystyssä ja pystyä juoksemaan rennosti.

Yhteenveto

Kenkien sovittaminen urheiluliikkeessä ostovaiheessa on tärkeää, sillä huonoilla kengillä juokseminen on haitallista jaloille ja tekee juoksusta epämukavaa. Huolellinen sovittaminen liikkeessä ei silti takaa juoksukenkien sopivuutta, yleensä se selviää lopullisesti vasta muutamien lenkkien jälkeen. Usein ensimmäisellä lenkillä huonolta tuntuvat kengät sopivat muutamien käyttökertojen jälkeen jalkaan hyvin. Joskus käy toisin päin.

Kaksien tai jopa kolmien juoksukenkien pitäminen samanaikaisesti lisää kenkien käyttöikää ja tuo jaloille vaihtelua. Juoksukengän käyttöikä on noin 1000 kilometriä, ne kannattaa vaihtaa suosiolla ajoissa, eikä juosta loppuun kuluneilla kengillä liian pitkään. Varsinkin vahvasti vaimennetuissa kengissä pohja kuluu epätasaisesti ja saattaa jalan virheasentoon, jos niillä juoksee liian pitkään.

Juoksukengän ei tule sattua jaloissa. ”Hyvillä” kengillä juokseminen itsepintaisesti, vaikka se aiheuttaa jalkoihin kipuja, ei ole tarpeellista eikä suositeltavaa. Etsivä löytää. Kenkiä on niin paljon, että kannattaa käyttää aikaa juuri sinulle sopivien kenkien etsimiseen. Lue lisää juoksukenkien valinnasta edellisestä kirjoituksesta.