Kyläkoulujen lakkauttaminen – tärkeä säästökohde vai lisäys terveydenhuoltokustannuksiin?

Kunnissa mietitään tähän aikaan vuodesta tulevia budjetteja, ja kyläkoulut ovat monessa kunnassa taistelemassa eloonjäämisestään. Näin myös Mynämäellä, jossa kolme kyläkoulua, Ihalainen, Tarvainen ja Huoli ovat nyt leikkurin alla. Moni varmaan myöntää, että jostain on pakko tinkiä ja säästöjä on tultava. Enää tarvitsee vain päättää, onko lasten hyvinvointi se asia, mistä kannattaa säästää. Tai onko lasten ja perheiden hyvinvoinnista säästäminen taloudellisesti kannattavaa, sillä kuntahan ne terveyspalvelutkin viime kädessä maksaa.

Löytyisiköhän mistään lasten hyvinvointia vähemmän tärkeä asia säästökohteeksi? Itse keksisin montakin, mutta miltä kuulostaisi aikuisten pahoinvointi? Säästetään kuntana, kuntalaisina ja kansalaisina aikuisten pahoinvoinnista ja vähennetään sitä omilla teoilla ja valinnoilla! Kustannuksia ei synny, ainoastaan säästöjä.

Noin puolet suomalaisista on ylipainoisia tai jopa lihavia. Yli 500 000 suomalaisella on tyypin 2 diabetes ja heidän lukumääränsä kasvaa koko ajan. Noin puolella suomalaisista on korkea verenpaine. Metabolinen oireyhtymä, sydän- ja verisuonitaudit, keliakia, allergiat, monet tukielinvaivat, ärtyvänsuolen oireyhtymä ja lukuisat muut isommat ja pienemmät vaivat ja sairauden ovat hoidettavissa, ennaltaehkäistävissä tai parannettavissa sopivalla ruokavaliolla ja sopivalla liikunnalla. Tai sitten niitä voidaan yrittää hoitaa kalliisti ja vaivalloisesti erilaisin terveydenhuoltokeinoin, lääkityksin ja verovaroin. Kaikkeen ei tietenkään voi itse vaikuttaa, mutta jos me kaikki tekisimme parhaamme oman terveytemme ylläpitämisessä, se kyllä näkyisi nopeasti myös kunnan terveydenhuoltokustannuksissa. Tai ei, ei tarvitse tehdä edes parastaan, semiterveellinen elämäntapa riittää.

Itsestä huolehtiminen näkyy säästöissä myös muilta osin kuin vain terveydenhuoltomenoissa. Tutkimusten mukaan suomalaisten kunto riittää keskimäärin kuuden tunnin tehokkaaseen työpäivään. Lisäämällä kohtuullisesti liikuntaa elämäämme, voimme parantaa kuntoa siten, että pystymme tekemään kokonaisen työpäivän tehokkaasti ja lisäksi jopa nauttimaan vähän vapaa-ajasta muutenkin kuin sohvalla maaten. Työtehon lisääntyessä myös kunnan taloustilanne parantuu lisääntyvien verotulojen myötä. Erityisen selvästi tietysti työtehon lisääntyminen ja sairauspoissaolojen väheneminen vaikuttaa kunnan säästöihin kunnan työntekijöiden kohdalla. Kunnan työn tuottavuudessa todellakin on parantamisen varaa, jos ajattelee vaikka sitä, että kouluverkon supistaminen on ollut aktiivisesti työn alla kymmeniä vuosia ja sen suunnitteluun ja toteuttamiseen on taatusti kulutettu verovaroja koulujen muutaman vuoden vuosibudjetti, mutta mitään tulosta ei ole koskaan syntynyt. Emmekä halua uskoa, että syntyy nytkään.

Tehdään siis yhdessä päätös, että osallistumme kunnan ja valtion säästötalkoisiin jokainen tahollamme huolehtimalla omasta terveydestämme paremmin, syömällä terveellisemmin ja liikkumalla enemmän. Vai joko sinä kuulut siihen 18 prosenttiin suomalaisista aikuisista, jotka syövät terveellisesti? Tai siihen 20 prosenttiin, joiden lihaskuntoharjoittelu on minimiliikuntasuositusten tasolla?

Mistä siihen liikuntaan sitten löytyy aikaa? Jos jokainen kuntalainen lisäisi päiväänsä sopivaa, oikeanlaista liikuntaa puolet siitä ajasta, jonka Ihalaisten koulussa ja ryhmiksessä nyt oleva lapsi joutuu vähintään istumaan päivittäin autossa hoito- ja koulumatkojaan, mikäli Ihalaisten koulu lakkautetaan, terveydellinen vaikutus olisi todella merkittävä ja näkyisi jo terveydenhuoltomenoissa. Ei voi olla kohtuuton ajankäyttövaatimus, kun lapsiltakin se edellytetään tuplana joka päivä. Ja hoitolasten vanhemmilta nelinkertaisena, koska he sekä vievät että hakevat lapsensa.

Oletko sinä valmis säästämään omasta pahoinvoinnistasi voidaksesi tukea lasten hyvinvointia?

1 vastaus

  1. Kun muualla kyläkoulut suljetaan, saatte myönteistä huomiota ja arvostusta siitä, jos te onnistutte sen säilyttämään. Ehdotan, että laitatte hatun kiertämään paikallisiin yrityksiin ja kaikille muillekin mahdollisille sponsoreille, jotta saatte tilakustannukset kompensoitua kunnalle. Tilakustannus lienee kunnalle se oleellisin "ylimääräinen" menoerä . Opettaja koulussa kuitenkin tarvitaan, käydään koulua sitten missä tahansa.

Jätä kommentti