Leuka pystyyn

Selkä pystyssä, jalka maahan lantion alapuolella, katse eteen.

Oletko joskus nähnyt jonkun juoksevan etukumarassa, takapuoli pitkällä takana? Vastaus on: olet. Tämä on yksi yleisimmistä, jollei yleisin virhe juoksutekniikassa. Kenties teet sitä itsekin. Ongelmana on, että kantapää tulee ensimmäisenä maahan. Joskus jopa näkee sanottavan (Näkee sanottavan on nopea tapa kertoa, että näkee kirjoitetun tai kuulee sanottavan. Noin ilmaistuna säästää aikaa ja vaivaa.), että juoksuaskeleen pitäisi olla rullaava, kantapää maahan ja siitä rullataan jalkaterä maata pitkin. Ei näin.

Ensimmäinen ja tärkein syy, miksi kantapää ei saisi tulla ensimmäisenä maahan on, että se on varsin epäergonomista. Kun törmäät jokaisella askeleella jalkaasi, on se polville, nilkoille, lonkille ja selälle ylimääräinen rasitus. Tämän takia niin monet valittavat, että juoksemisesta tulee polvi- tai selkäkipuja. Joidenkin suosittelemalla, rullaavalla juoksutyylillä pyritään ehkäisemään tärähdyksen tuomaa ongelmaa, mutta vielä paremmin sitä ehkäisee, kun ei astuta kantapää edellä maahan juostessa. (Kävellessä toki teemme niin.)

Toinen syy, miksi kantapää edellä ei kannata tulla maahan on, että se ei ole kovin tehokasta juoksun kannalta. Juuri kun olet saanut potkaistua toisella jalalla vauhtia, työnnät kantapään eteen ja törmäät siihen. Älä siis hidasta vauhtiasi tällä tyylillä.

Kun juokset, pidä selkä suorassa ja katse suoraan horisonttiin. Voit kokeilla juosta hetken paikallasi katse eteenpäin ja miettiä, missä asennossa oikeastaan olet silloin. Se sama asento pitäisi säilyttää myös juostessa eteenpäin. Jalka tulee maahan päkiävoittoisesti, päkiä ensin tai koko jalkapohja kerralla, ja ehdottomasti suoraan lantion alapuolella. Juostessasi voit kokeilla korjata asentoasi nostamalla polvia eteen pari kertaa kesken juoksun, jolloin selkä suoristuu ja askel tulee alas, ei eteen.

Erityisesti tähän kannattaa kiinnittää huomiota juoksun loppupuolella, jolloin päätepysäkki alkaa häämöttää. Usein silloin tulee kiire ja juoksuvauhti kasvaa. Kuntolenkillä ei ole niin väliä, ylittääkö pää maaliviivan sekunnin murto-osan aikaisemmin kuin jalat, joten pidä se pystyssä loppuun saakka. Ei ne pikajuoksijatkaan juokse koko matkaa etukumarassa, vaan yrittävät huitaista maaliviivan yli vasta ihan viime hetkellä.