Pakarat kävellessä ja juostessa apuun

Pakaralihas on ihmisen suurin lihas. Sen päätehtävä on ojentaa lonkkaa, eli kyykätessä suoristaa jalka lonkasta ja pystyasennossa työntää jalkaa taaksepäin. Toisin sanoen, kun liikumme eteenpäin kävellen tai juosten, pakaralihas tekee suuren työn työntäen meidät eteenpäin suuntautuvaan liikkeeseen ojentaessaan jalkaa taaksepäin. Tai näin sen pitäisi tehdä.

Nykyisin liikumme vähän. Suuri osa ihmisistä istuu suurimman osan päivästä. Istumme töissä tai oppilaitoksessa, istumme syödessämme, istumme katsellessamme televisiota, istumme asioidessamme virastossa, todennäköisesti istut nyt, kun luet tätä. Istuma-asennossa pakara on venytyksessä pitkiä aikoja. Kun sitten nousemme seisomaan, ei pakara palaudukaan välittömästi venytyksestä.

Joudumme kuitenkin lähtemään liikkeelle, joten takareisi, jonka työ on avustaa pakaraa, ottaa tehtävän haltuun. Kun tätä jatkuu päivästä ja vuodesta toiseen, alkaa takareisi korvata pakaraa aivan liikaa, pakara surkastuu, takareisi voimistuu kohtuuttomasti suhteessa muihin alakropan lihaksiin. Olet saattanut kuulla kuolleen, nukkuvan tai laiskan pakaran syndroomasta.

Pakaralihaksen surkastumisesta on mm. ergonomista, tasapainon hallinnallista ja esteettistä haittaa, mutta ei niistä enempää tällä kertaa. Yksi haittatekijä on se, että kun jätämme hyödyntämättä pakaralihaksen, suurimman lihaksemme, koko kapasiteetin, se laskee liikkumisemme tehoa. Jos siis haluat juoksuusi tai kävelyysi lisää tehokkuutta, opeta pakarasi tekemään töitä.

Erilaisia pakaraan kohdistuvia lihaskuntoharjoitteita olisi hyvä tehdä, mutta pakaroita voi herätellä myös kävellessä ja juostessa. Erityisen hyvä olisi kävellä portaita ylös tai ylämäkeen. Kuljet sitten tasaisella tai mäkeä, keskity miettimään pakaroitasi. Usein ne aktivoituvat paremmin ihan jo sillä, että niitä ajattelee, jolloin voimantuotto alkaa siirtyä niiden tehtäväksi. Mikäli et ole varma niiden aktiivisuudesta, laita kädet tai sormet pakaroillesi, ja tunnustele kävellessäsi niiden aktivoitumista. Kosketus pakaroihin auttaa niitä aktivoitumaan. (Yleensä jo hetkellinen kosketus auttaa, ei tarvitse välttämättä kulkea koko lenkkiä kädet takapuolella.)

Pakaralihasten aktivoimista käsittelemme myöhemmin lisää. Jo näillä ohjeilla pääset kuitenkin alkuun ilman, että sinun välttämättä tarvitsee tehdä muuta kuin käydä kävelyllä. Näillä ohjeilla saat kävelyysi ja juoksuusi lisää tehoa.