Se on geeneissä

”Se on geeneissä.” Mikä ihana tekosyy! Sillä pystyy perustelemaan kaikki terveysongelmansa, mutta käytetyin tekosyy se on ylipainon ja liikkumattomuuden kanssa. Ikävintä on, että monet taitavat itsekin uskoa siihen. ”Meidän suvussa kaikki ovat aina olleet lihavia ja liikkumattomia.” Aivan kaikkiko? Tarkempi pohtiminen usein osoittaa, että suvusta löytyy sittenkin ihminen, joka on ollut normaalipainoinen. Löytyypä toinenkin. Ja vielä aika lähisuvusta, ehkä se oma veli tai sisar. Ja kun vielä mietitään, niin muistetaan, että serkku kilpailee SM-tasolla yleisurheilussa ja toinen serkku pelaa jalkapalloa intohimoisesti.  Mutta he ovatkin poikkeuksia, eikö totta? Poikkeuksia, jotka eroavat muusta suvusta vain siten, että he syövät terveellisemmin ja liikkuvat enemmän. Kuka tahansa lihavasta suvusta oleva voi olla se poikkeus!

No joo, mutta serkku on aika kaukainen sukulainen. Jos perheessä kaikki ovat aina olleet lihavia, niin se on geeneissä. Isä on lihava, äiti on lihava, sisaret ja veljetkin ovat lihavia. Jopa koira ja kissat ovat lihavia. Hetkinen… Useimmissa perheissä, missä kaikki ovat lihavia, yleensä myös lemmikit ovat lihavia. Onko se sittenkään geeneissä vai olisiko enemmän kyse ympäristötekijöistä?

Geneettiset tekijät toki vaikuttavat jossain määrin siihen, miten lahjakas on liikunnassa ja ehkä siihenkin, miten paljon liikunnasta tykkää. Geneettiset tekijät vaikuttavat myös hieman perusaineenvaihduntaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toisille laihduttaminen tai liikkuminen on helpompaa, toisille vaikeampaa. Kaikille se on kuitenkin mahdollista!

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti