Tekemistä luonnosta osa 1: Nokkonen

Nyt tutustumme lisää jo kaikille tuttuun kasviin, nokkoseen (Urtica dioica).nokkonne

Sitä kasvaa kaikkialla ja se on kevään ensimmäisiä satoa antavia kasveja. Nokkonen ei ole pelkästään pihojen rikkakasvi, vaan se on todellinen hyötykasvi ja on ollut muinoin yksi tärkeimpiä ja hyödyllisimpiä kasveja. Se on hyvin C-vitamiinipitoinen ja sisältää myös runsaasta hivenaineita kuten rautaa ja kalsiumia. Nokkosesta saa siis terveellistä ruokaa, mutta sitä voi käyttää myös muilla tavoin. Sen varsista voi irrottaa hienoja tekstiilikuituja ja valmistaa kangasta jossa yhdistyy pellavan kesto ja silkin kiilto. Siitä voi myös tehdä tuholaiskarkoitetta puutarhaan.

Ravintona nokkosta voi käyttää monin tavoin. Useimmiten sitä käytetään pinaatin tavoin letuissa ja keitossa. Sitä voi käyttää leivissä ja leivonnaisissa. Nokkosta voi myös viljellä. Pelkästään niittäminen aika ajoin tuottaa tuoretta ja helppokäyttöistä nuorta lehteä koko kesän ajan. Nokkonen on helppo säilöä kuivattamalla lehtiä kasvikuivurissa. Kuivattua nokkosta voi lisätä oikeastaan mihin vain ruokaan tai leipään mausteeksi ja ravintoaineiden lähteeksi.

Nokkosta kerätessä on muistettava ettei sitä tulisi kerätä navettojen takaa tai muuten lannoitetuilta alueilta nitraattivaaran takia. Paras aika kerätä nokkosta on aurinkoisen päivän jälkeen, jolloin nitraattipitoisuus on alimmillaan. Niitä löytyy pihapiiristä ja laitumilta. Tien varsillakin niitä on, mutta sieltä niitä ei kannata kerätä.

Annamme nyt tehtäväksi seuraavaa: Lähde ulos luontoon keräämään nokkosia. Kerää puhtaaseen astiaan nuoria nokkosenversoja tai pelkkiä lehtiä. Mitä nuorempia versoja keräät, sitä vähemmän tarvitsee varoa poltinkarvoja, mutta niiltä tietysti voi suojautua sopivilla hanskoilla. Puhtaasta paikasta kerättyjä nokkosia ei tarvitse edes kiehautta, jolloin niissä säilyy vitamiinit paremmin. Sen jälkeen tee keräämistäsi nokkosista jotain ruokaa. Voit tehdä esimerkiksi sämpylöitä vaikka seuraavan ohjeen mukaan.

Tarvitset:zämbylät
½ litraa maitoa
1 litra tuoreita nokkosia
1 ps kuivahiivaa
1½ tl suolaa
½ dl siirappia
½dl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja

Hienonna nokkoset. Sekoita hienonnettu nokkonen noin 42 asteiseen maitoon. Lisää öljy ja siirappi maidon sekaan. Sekoita täysjyväjauhot, hiutaleet, suola ja hiiva keskenään ja lisää maito. Alusta joukkoon vehnäjauhot. Kohota taikina, kaada jauhotetulle pöydälle ja tee sämpylöitä. Kohota sämpylöitä vielä liinalla peitettynä, voitele öljyllä ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Toinen vaihtoehto on vaikkapa nokkosletut. Yksi versio ohjeesta on seuraavanlainen (eli meidän kaapista löytyi seuraavia aineksia):

plätty1 l maitoa
1 l tuoreita nokkosia
3-4 dl perunamuussia
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
2 ½ dl ohrajauhoja
½dl vehnäjauhoja
5 kananmunaa
½ dl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Hienonna tuoreet nokkoset, sekoita sekaan maito ja muussi. Huolehdi siitä että muussi liukenee kunnolla maitoon. Sekoita loput ainekset sekaan, anna turvota hetki. Sekoita vielä hiukan ja paista pannulla. Syö puolukkasurvoksen kera.

Tarkemmat kuvat ja tekstit tunnistamiseen löytyy osoitteesta: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/nokkonen

 

 

 

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti