Tekemistä luonnosta osa 10: Luonnonkukkien päivä

RM1_8024Luonnonkasveilla tarkoitetaan sellaisia kasveja, jotka ovat tulleet Suomeen ilman ihmisten vaikutusta. Tällaisia kasveja Suomesta löytyy noin 1200 lajia, joista 16 prosentin säilyminen on muuttunut uhanalaiseksi, koska niiden ympäristö muuttuu jatkuvasti ihmisten vaikutuksesta. Rakentaminen, laiduntamisen väheneminen, maatalouden muutokset, soiden hyödyntäminen sekä muut perinnemaisemien muutokset ovat vaikuttamassa asiaan.

Myös puutarhoista karkaavat lajit vievät elintilaa alkuperäisiltä kasveilta. Tällaisia lajeja kutsutaan vieraslajeiksi. Näihin kuuluvat esimerkiksi kurtturuusu ja lupiini. Luonnon monimuotoisuus on kuitenkin tärkeää. Jos jokin kasvilaji häviää, se voi menneessään aiheuttaa ketjureaktion, jolloin useita muitakin lajeja häviää. Jos sinulla on oma piha, voit pienillä teoilla vaikuttaa kasvien säilymiseen. Jos mahdollista, säästä tontilla ojanpientareita luonnonkasveille tai jätä kokonaan jokin tontin nurkka hoitamatta. Voit myös kasvattaa kukkaniityn. kukkaniittyÄlä ruoppaa koko rantaa mökillä ja anna nurmikon kasvaa välillä kukkakedoksi. Suosi luonnonvaraisia kasveja ulkomaisten koristekasvien sijaan. Tällainen toiminta rikastuttaa pihaasi muutenkin kuin kukkien osalta. Se lisää hyönteisiä ja perhosia. Myös linnut hyötyvät huomattavasti enemmän niittykukista.

RM1_8040Liity viettämään tulevana sunnuntaina 14.6.2015 yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää. Lisää tietoa löytyy Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/tule-mukaan-toimintaan/luonnonkukkien-paiva

Vaikket lähtisi järjestetylle kasviretkelle, niin järjestä sellainen itsellesi. Käy keräämässä kimppu luonnonkukkia ja vie se läheisellesi. Samalla voit oppia tunnistamaan mahdollisimman monia kasveja.

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti