Tekemistä luonnosta osa 11: Luontokuvaus

Luontokuvaus on yksi vaarallisimmista aiheistamme, se voi nimittäin viedä mukanaan. pahapolkuLuontokuvauksen voi jakaa moniin eri aiheisiin, joista voit valita mielenkiintoisimman ja kamerallesi sopivimman. Voit kuvata liikkumattomia kohteita maisemista kivien kautta sieniin, jäkäliin ja sammaleisiin. Hieman liikkuvampina voi pitää kasveja, joita tuuli usein heiluttaa. OLYMPUS DIGITAL CAMERAHyönteis- ja matelijakuvaus on joidenkin lajien kohdalla kasveja vaativampaa. Sitten on vielä nisäkkäät ja linnut, joiden kuvaamisessa tarvitaan enemmän apuvälineitä ja onnea. Jos nämä eivät riitä, tulee aiheita vielä taivaalta esimerkiksi pilvistä, tähdistä ja revontulista.

Teknologian ja digikameroiden kehittyessä luontokuvaus ja kuvaamisen aloittaminen on helpottunut suuresti. Tavallisilla taskuun mahtuvilla "pokkarikameroilla" voidaan aivan hyvin aloittaa harrastus, niiden tarkennus ja laajuus riittävät henkilöiden, rakennusten sekä maisemien kuvaamiseen ja niillä onnistuu myös lähikuvaus. Uusimpien puhelimien mukana tulevat kamerat ovat niin hyviä, että niilläkin voi kuvata luontokohteita samalla tavoin kuin pokkareilla.

aurinkosumu

Seuraava taso on kiinteäobjektiiviset, laajan alueen kattavat SuperZoom-luokan kamerat, jotka antavat mahdollisuuden laajempaan kuvausharrastukseen. Jopa kauempana olevien kohteiden, esimerkiksi lintujen kuvaus onnistuu. Digijärjestelmäkamerat ovat suuria ja kalliita, mutta tarjoavat  lähes rajattomat mahdollisuudet kuvaamiseen. Järjestelmäkameraan täytyy valita sopiva objektiivi, luontokuvaukseen käytetään paljon makro- ja teleobjektiiveja. Makrolla saadaan kohde kuvattua hyvin läheltä, jolloin hyönteinen tai kukka saadaan näkymään yksityiskohtaisesti. Jalustan käyttämisestä on hyötyä, harrastipa millaista kuvausta tahansa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä tekninen osuus on valokuvauksen vaarallisin osa, sillä harrastuksen hinta kasvaa laitteiden mukana. Kameroille ja objektiivien hinnoille ei ole ylärajaa. Kaiken lisäksi aina tuntuu siltä, että pitäisi sittenkin olla hiukan parempi kamera tai objektiivi. Luultavasti myös avaruusteleskooppi Hubblen tekijöillä ja käyttäjillä on jo toiveena saada hiukan parempi laite.

Kuvien ottaminen ei kuitenkaan ole aina laitteiden hinnasta kiinni. Eläinten ja lintujen räkätinpoikakuvaamisessa tärkeimmällä sijalla on tieto. Tietoahan saa pienellä vaivalla kirjastosta ja kysymällä kokeneemmilta.  Mitä paremmin tunnet lajien käyttäytymistä, sen lähemmäksi sitä voit päästä. Mitä lähemmäksi pääset, sen paremman kuvan voit saada otettua, ja houkuttelu on sallittua. Tärkeää on tietää, miten mitäkin lajia kannattaa mihinkin aikaan vuotta houkutella. Toiset eläimet tulevat hajun, toiset äänen perässä.

Näkymiseltä kannattaa suojautua, ja piilokoju on hyvä apuväline kuvaukseen. Luonnossa liikkuessa on hyvä huomioida myös äänettömyys vaatteissa ja varusteissa. Ei kannata meikata tai käyttää mitään muutakaan ehostusainetta, jotteivät kohteet pelästyisi niiden hajuja ja jättäisi tulematta kuvattaviksi. Kävellessä paras suunta havaita kuvattavia kohteita on vastatuuleen. Metsästystarvikeliikkeistä voit hankkia erilaisia hajusteita, joilla voi peittää ihmisen hajun.

suksetJoskus joutuu näkemään vaivaa saadakseen hyvän kuvan ja vääntäytymään vaikeisiin asentoihin sekä olemaan paikallaan pitkiäkin aikoja. Kaikkien laitteiden kantaminen maastoon ei ole harrastuksen kevyin osuus. Kuvauskohteiden etsiminen käy hyvästä kuntoliikunnasta. Nyt siis vain kameran kanssa metsäkävelylle. Facebookissa voit kommenteissa näyttää millaisia kuvia olet saanut.

Kuvat tähän juttuun on otettu kolmella erilaisella kameralla. Kännykän kameralla, SuperZoom-luokan kameralla sekä digijärjestelmäkameralla. Osaatko arvata mikä kuva on milläkin laitteella otettu?

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti