Tekemistä luonnosta osa 12: Sadekelin puuhia

kalassaSadesää on suuri haaste luonnossa viihtymiseen. Kun keittiön ikkunasta katsoo ulos ja ulkona sataa vettä, tulee helposti mieleen jäädä sisälle. Voisiko ulkona todella olla jotain tekemistä sateella? Muistele aluksi lapsuuttasi. Eikö ollut hauskaa juosta ulkona rankassa vesisateessa, useimmiten ilman vaatteita? Olihan se hauskaa. Mikset tekisi sitä taas? Nimittäin juoksulenkkiä sateessa. Sateella juoksemisessa ei yleensä tule liian kuuma ja sade ei pahemmin haittaa lenkkeilyä. Tai pyöräile hieman pidempi ja rankempi lenkki. Kun varusteet ovat oikeanlaiset, pieni kastuminen ei haittaa. Esimerkiksi tekniset asut eivät tunnu ihoa vasten märiltä ja epämukavilta kuten tavalliset vaatteet. Reipas liikunta myös pitää lämpimänä. Uiminen sateessa on omalla tavallaan viehättävää. Vesi tuntuu useimmiten jopa lämpimämmältä kuin aurinkoisella säällä.

Toinen asia mitä tuli lapsuudessa tehtyä ovat purot. Lätäköitä ilmaantuu parhaiten sateessa, ja niihin on hauskaa tehdä puroja. Kumisaappaat vain jalkaan, ja menoksi. Puroa ei kuitenkaan kannata tehdä hiekkatien yli. Jos vettä on tarpeeksi, purosta voi tulla jonkin verran suurempi kuin kuvittelit. Pahimmillaan niin leveä ja syvä, ettei autolla uskalla ajaa yli.  Tee puro siis lähintä ojaa kohti. Puroja voi myös koittaa padota ja toisinaan se voi olla hyvinkin haasteellista. Myös aiemmin tehtyä kaarnavenettä voi uittaa sadesäässä. Sopivia paikkoja löytyy helposti. Useimmat lapset pitävät tällaisesta puuhastelusta, ja samalla saa raitista ilmaa ja ulkoilua.

Sateella voi tietysti lähteä ongelle. Matoja on helppo löytää sateella, ja kalojenkin kerrotaan syövän paremmin. Onkimiseen et tarvitse kovinkaan kummoisia välineitä. Vapa, puuonkijollaiseksi käy vaikka riittävän pitkä oksa, siimaa, koho (kohona toimii myös kaarnan pala), paino ja koukku. Sen lisäksi pitää vain löytää meren, järven, joen tai lammen rantaan. Mieluiten paikkaan jossa on kaloja sekä onkiminen sallittua.

Onkiminen ja pilkkiminen ovat jokamiehenoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa. Kalastuslaissa maksuttomalla onkimisella tarkoitetaan onkimista tavallisella, kelattomalla onkivavalla, jossa on luonnollinen syötti esim. mato tai kala. Onkiminen ja pilkkiminen ovat kiellettyjä lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa ja vesialueilla, joissa kalastus on kielletty muun säädöksen tai määräyksen nojalla.

Sadekelistäkin voi löytää monia hyviä puolia. Jos onkireissulla sattuu putoamaan veteen, ei haittaa että kastuu, koska on jo valmiiksi märkä. Tarpeeksi rankasti kun sataa, hyttysetkään ei kiusaa. Aurinko ei pääse polttamaan. Nyt siis ulkoilemaan säässä kuin säässä.

 

 

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti