Tekemistä luonnosta osa 14 – Sienimetsään

keltavahvAikaisin keväällä oli jo puhetta korvasienistä. Nyt on kuitenkin aika, jolloin muut sienet ilmestyvät metsiin. Erilajisia sieniä on lukuisia. Harjaantunut poimija tunnistaa monia niistä, mutta tuskin kukaan kaikkia 7600 Suomesta löytyvää lajia. Sieniä poimittaessa on myös hyvä tietää, ettei niiden poimiminen vaikuta juurikaan sienen elämään. Näkyvät sienet ovat nimittäin vain pieni osa kokonaisuutta. Suurin osa sienestä on maan alla tai lahopuissa olevaa sienirihmaa. Rihmastosta kasvaa oikeissa olosuhteissa näkyviin itiöemä levittämään itöitä, joilla sieni lisääntyy. Juurikin tämä itiöemä on se osa joka puhekielssä tunnetaan sienenä. Se on myös se osa sientä, josta voi tunnistaa lajin ilman mikroskooppia.

Lajeja tosiaan on useita. Ja voimmekin oikaista mikroskooppisten tutkimusten ohi ja pysytellä pelkkien tuttujen nimien ja ryhmien parissa. Lähes kaikissa sieniryhmissä on herkullisia ruokasieniä sekä myrkyllisiä sieniä. Siksi onkin tarpeellista tuntea sienet hyvin ennenkuin syö.

Tatit ovat helposti tunnistettavia sieniä. Lakin alapinnasta löytyy tunnistettava pillistö.tatit Etenkin parhaiten syötäväksi kelpaavat lajit voi tunnistaa varmasti.

Rouskujen tunnistaminen on myös helppoa. Niistä erittyy maitiaisnestettä, mitä ei muilla sienillä ole. Ainoastaan kirkasta nestettä erittävä lakritsirousku pitää jättää syömättä lievästi myrkyllisenä.

Haperot ovat ryhmänä melko helppo tunnistaa, mutta joissakin tapauksissa on vaarana sekoittaa niitä joihinkin kärpässieniin.  Haperoiden tunnistamista vaikeuttaa niiden värin vesiliukoisuus. Tosin se harvemmin haittaa ruokasienten kerääjiä, koska haperot houkuttelevat nopeasti myös toukkia. Laajan toukkaisuuden vuoksi olen itse jättänyt haperoihin tutustumisen kokonaan väliin.

Kärpässienissäkin on joitakin syötäviä lajeja, mutta niiden käytön kanssa tulee olla erityisen varovainen. Tappavimmat sienet kuuluvat juuri kärpässieniin. Vaarallisin kavalakärpässieni muistuttaa paljon haperoita ja valkokärpässieni on helppo sekoittaa herkkusieneen.

kantarellitVahverot ja torvisienet ovat helposti tunnistettavia ja yleisiä. Keltavahvero eli kantarelli on varmaan kaikille tuttu ja suppilovahvero on toinen melko tuttu, mutta vaikeammin havaittava laji. Mustatorvisieni on myös erittäin herkullinen laji, mutta sen havaitsemiseen metsässä pitää harjaantua. Samalla tavoin käytettäviä sieniä ovat myös vaalea- ja rusko-orakas.suppilot

Parhaiten löydät ruokasieniä kun menet hyväkuntoisiin ja melko valoisiin metsiin. Sienen nimen perusteella voit katsella puista, mitä sieniä lähettyviltä voi löytyä. Useimmat sienet elävät yhteistoiminnassa puiden kanssa. Mitä enemmän on vaikeakulkuista ryteikköä, sitä vähemmän yleensä löytää sieniä. Hyväkuntoisia eläinten polkuja pitkin kuljeskelemalla osuukin useimmiten hyviin sienipaikkoihin. Vaikein asia on harjaannuttaa silmät havaitsemaan sienet maastosta. Monelle on auttanut opastettu sieniretki, jolla on näytetty, millaisissa paikoissa sienet saattaa kasvaa, ja miten ne voi havaita. Sen jälkeen tarvitsee vain kulkea metsässä ja harjoitella. Sienikirjakin auttaa pitkälle. Niissä myös useimmiten kerrotaan mitkä sienet tulee ryöpätä ennen käyttöä.

Paras keitto sieni on herkkutatti. Kokeilla voi toki samaa reseptiä eri sienilajeilla. Eron ja vivahteet havaitsee tässä ruokalajissa helposti. Keittoon tarvitset sopivan määrän herkkutattia, öljyä tai voita, kermaa, sipulia ja koskenlaskija juustoa. Paista tateista nestettä pois miedolla lämmöllä. Kun neste on haihtunut, lisää tilkka öljyä tai nokare voita. Lisää heti sipulisilppu ja kuullota sipuli. Sen jälkeen lisää kerma. Kun kerma alkaa kiehua, lisää joukkoon vielä koskenlaskijaa, mausta suolalla sopivaksi ja keitä hetki. Hauduttamalla pidempään ja laittamalla hiukan enemmän sulatejuustoa sekaan, saata tehtyä myös loistavan kastikkeen.

Voit myös maustaa tuorejuustoa sienillä. Kantarelli ja sikurirousku ovat loitavia tähän tarkoitukseen. Sienet tulee pilkkoa pieniksi ja paistaa hetki, niin että enin neste haihtuu. Sitten vain lisäät maustamatonta tuorejuustoa päälle sekä hieman suolaa ja pippuria ja anna seoksen jäähtyä. Anna seoksen maustua vielä pari päivää jääkaapissa, niin että sekoitat sitä välillä. Sitten tuorejuusto on valmista nautittavaksi.sikurirouskut

Sieniä voi myös säilöä talveksi. Suolaaminen on hyvä ja perinteinen tapa erityisesti rouskujen säilömiseen. Pakastaminen toimii hyvin tateille ja kuivaaminen vahveroille ja torvisienille. Kuivattaminen on kenties käytännöllisin tapa, koska kuivattuja sieniä on erittäin helppo käyttää kaikessa ruuanlaitossa. Niitä voi laittaa myös leivän päälle juustoraasteen kera. Pieni hetki mikrossa riittää sulattamaan juuston ja sienet notkistuu syötäväksi.

 

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti