Tekemistä luonnosta osa 15 – Maja metsään

Useimmille, etenkin maaseudulla lapsuuttaan viettäneille, maja on tuttu rakennelma. Aku Ankasta tuttu lautainen puumaja käysiratoineen ja -tikkaineen on varmasti ollut useimpien unelmana. Sellaisten toteuttaminen on kuitenkin vaativaa, kallista ja aikaa vievää, joten maja on tehty jostain nopeammasta ja halvemmasta materiaalista. Näin on syntynyt risumaja. maja1Risumajankin voi tehdä monella eri tavalla. Hyvin tehtynä sitä voi hyödyntää myös muuhun kuin leikkimiseen. Perinteisellä risumajalla on tärkeimpänä tehtävänä ollut pitää vieraiden katseet poissa. Siispä maja on piilotettu jotenkin ja suojattu katseilta. Majan voi tehdä esimerkiksi tiheään pensaaseen. Monissa pensaissa, etenkin kaupunkialueella, on lähes luolamaisia alueita. Sellaisesta on helppo tehdä risumaja taivuttelemalla joitakin oksia näkösuojaksi. Metsässä voi käyttää samaa periaatetta esimerkiksi kuusen alla.

Laavun periaatteilla voi myös tehdä toimivan risumajan. Esimerkiksi isojen kivien väliin saa helposti rakennettua seinät ja katon lähistöllä lojuvista oksista. Kaikenlaisia risumajoja tehdessä on muistettava, ettei eläviä puita saa vahingoittaa, varsinkaan jos et ole omassa metsässä. Elävän puun katkomiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Katkenneita oksia ja kaatuneita puita voi hyödyntää risumajan tekemisessä.

maja2

Risumajassa voi myös leikkimisen ohessa tarkkailla luontoa. Kun majan tekee tarpeeksi huolellisesti, siellä voi viettää yönkin. Silloin on tietysti hyvä huomioida myös majan pohjalla asustavien muurahaisten määrä katsomalla aluksi paikka jossa ei niiden polkua kulje. Myös mahdollinen sade on huomioitava. Jos paikka on montussa, sinne tulee vettä. Yöpyessä tarvitset myös patjan ja sen voit tehdä oksista ja lehdistä. Oikein asettelemalla kuusenoksista saa tehtyä melko mukavan patjan. Pitkät heinäkasvit ovat myös sopivia. Sopivan metsäpolun varteen tehdystä majasta voi seurailla ja kuvailla luonnon eläimiä niiden omissa puuhissa. Eläimiä nähdäkseen pitää kuitenkin olla pitkään hiljaa ja välttää kaikenlaisia hajusteita. Aikataulusta johtuvista syistä emme nyt saaneet kuvattua majasta villieläimiä, mutta uusi työntekijämme Toope suostui näyttelemään suurta villipetoa kuvausta varten.villipeto

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti