Tekemistä luonnosta osa 16 – Suomen luonnon päivä

reunaLauantaina 29.8 vietetään Suomen luonnon päivää. ”Suomen luonnon päivä on Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen sekä Biologian ja maatieteen opettajien liiton yhteishanke. Suomen luonnon päivän tarkoituksena on suunnata katseet kauniiseen suomalaiseen luontoon, saada ihmiset liikkeelle ja jakamaan luontokokemuksiaan. Suomen luonnon päivä kiteytyy ajatukseen juhlistaa ainutlaatuista luontoamme, oivaltaa sen terveyttä ja hyvinvointia edistävä vaikutus ja vaalia sen tuomaa iloa.” Näin kerrotaan osoitteessa suomenluonnonpaiva.fi. Kyseiset ajatukset sopivat täysin omiinkin tarkoituksiimme ja siksi myös Kissankulman Ikiliikkujat viettävät lauantaina myös Suomen luonnon päivää. Jos olet lukenut aiempia kirjoituksiamme, mutta et ole vielä toteuttanut mitään niistä, niin nyt on paras mahdollinen päivä tehdä jotain luonnossa. Lähde vaikka eväsretkelle, bongaamaan lintuja, tutustu hyönteisiin tai etsi matelijoita ja sammakoita. Tai tule mukaan meisän retkelle.

Samana päivänä vietetään myös Geologian päivää. Me keskitymme tällä kertaa tähän aiheeseen. Geologia on laaja aihe joka liittyy läheisesti biodiversiteettiin eli luonnon monimuotoisuuteen. Määperän kivilajit vaikuttaa suoraan siihen, minkälaista kasvillisuutta alueella pääosin kasvaa. Maisemat ovat myös erilaisia riippuen alueen geologiasta. Pohjoisesta löytyy tuntureita, pohjanmaalla on tasaista ja Vakka-suomessa on kallioista. kivikkoVakka-suomessa liikkuessa ei voi olla miettimättä, missä mahtoi vielä pari sataa vuotta sitten olla meri. Maisemissa täälläpäin näkyy kallioita ja metsikköjä, jotka ovat kuin saaria peltolaikkujen keskellä. Tutustu siis kotisi ympäristöön ja tutki mitkä piirteet sinne ovat ominaisia.

Suomen luonnonpäivänä järjestämme metsäretken. Tule mukaan klo 15.00 Ihalaisten koululle (Ihalaistentie 15, 23100 Mynämäki). Lähdemme siitä autoilla muutaman kilometrin päähän paikkaan josta pääsemme tutustumaan monimuotoiseen Vakka-suomen maisemaan. Retkellä tutustumme suuriin avokallioihin ja käymme katsomassa siirtolohkareita ja de Greer- moreeneja. Näemme monia kivenkoloerityyppisiä metsäluontotyyppejä karuista kallioista soihin. Tarvitset tälle retkelle sään mukaiset varusteet ja halutessasi eväät. Vähintään juomapullo kannattaa olla mukana, varsinkin jos on kaunis aurinkoinen päivä. Myös hyvät kengät on oltava jalassa. Reitti kulkee melko vaikeakulkuisissa paikoissa. Pääasiassa käytämme peurojen tallomia polkuja, mutta hankalimmissa kohdissa ei ole edes niitä. Retki kestää noin 2-3 tuntia. Osallistumismaksu on 5 euroa/hlö, ja sen voi maksaa paikan päällä käteisellä (mieluusti tasarahalla) tai pankkikortilla.kivellä

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti