Tekemistä luonnosta osa 17 – Ulkoilua pimeässä

iltaaurinkoaSyksy on tulossa, ja sen myötä illat pimenevät. Viimeinen aiheemme käsittelee pimeyttä luonnossa. Monet ihmiset ovat vieraantuneet pimeydestä nykyaikana. Valosaaste myös häiritsee useilla alueilla pimeästä nauttimista. Mitä sitten pimeässä voi tehdä? Eihän silloin näe mitään. Tämä on yleinen ajatus, mutta väärä. Useimmiten katsomme sisältä valoisasta ulos pimeään ja silloin ulkona näyttää todella pimeältä. Pilvettömällä säällä tähdet ja kuu valaisevat niin paljon, ettei välttämättä tarvitse edes lamppua nähdäkseen kävellä. Pekästään tähdissä ja pivikuukuussa on paljon nähtävää ja opittavaa. Jonkin aikaa tähtitaivasta katsellessa voi nähdä tähdenlentoja, satelliitteja tai jopa revontulia. Kuun eri vaiheet antavat maisemalle erilaisia sävyjä. Mahdolliset pilvet tuovat myös oman ripauksensa kauneutta öiselle taivaalle.

Toisaalta pimeässä voit nähdä eläimiä joita et päivällä näe. Virittämällä valkoisen lakanan ja valon sen viereen, saat houkuteltua paikalle yöperhosia ja muita lentäviä hyönteisiä. Myös lepakot ovat yöllä liikkuvia eläimiä. Niiden näkeminen on melko hankalaa, mutta jos on mahdollista käyttää detektoria, eli lepakon ääntelyn paljastavaa yliäänitutkaa, näkeminen helpottuu.

Eläimiä voi havaita pimeässä jopa paremmin kuin päivällä. Monet eläimet ovat liikkeellä hämärässä ja yöllä. Nykytekniikka on tuonut erilaisia valaisimia ja pimeänäkölaitteita kaikkien ulottuville. Esim. laservalaisin näyttää tarkan vihreän valon hyvin kauas, eikä se pelota eläimiä. Niiden hinta on kuitenkin vielä melkoisen korkea. Led-valaisimien laatu on myös jatkuvasti parantunut. Laadukkaiden ja kauas näyttävien valaisimien hinta pyörii nykyisin noin sadan euron paikkeilla. Otsalamppuna sellainen on hyvin käytännöllinen. Valoa riittää myös pilvisellä säällä kulkemiseen ja eläinten silmistä heijastuva valo kertoo keitä muita liikkuu öisessä metsässä. Viime kerralla kun kuljeskelin itse pimeässä otsalampun valossa, näin ilveksen ja kuulin peuran olevan hyvin lähellä. Peuraa en vain päässyt näkemään. Linnuistakin monet ovat yöaktiivisia. Tosin parasta aikaa yölaulajien kuunteluun on kesäyöt.

nuotiopuuhaaKaikkein mukavinta yön pimeydessä on kuitenkin nuotion loimotus. Kukapa ei olisi lumoutuneena katsellut kuinka nuotio hiipuu hiljalleen, kunnes joku laittaa taas hiukan lisää puita. Vaikka siis illat pimenevät ja yöt kylmenevät voit edelleen tehdä monenlaista luonnossa. Hiukan vain lisää vaatetta päälle ja pientä rohkeutta mukaan ja lähde kuuntelemaan yön äänimaailmaa pimeyteen.

Myös aikainen aamu on antoisaa aikaa kulkea ja katsella miten päivä alkaa valjeta. Pelloilta nouseva usva tekee maisemasta jopa epätodellisen. Auringon nousu myös herättelee lintuja ja hiljaisuus rikkoutuu pikku hiljaa.aamurusko

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti