Tekemistä luonnosta osa 2: Sammakkoeläimet ja matelijat

Tiesitkö että Suomesta löytyy viisi eri sammakkoeläinlajia ja viisi matelijalajia?

Sammakkoeläimet:rupis

Rupimanteri (ent. rupilisko)

Manteri (ent. vesilisko)

Rupikonna

Ruskosammakko (ent. sammakko)

Viitasammakko

Matelijat:

Sisilisko

Vaskitsa

Rantakäärme

Kangaskäärme

Kyy

Näitä etsiessä pitää muistaa, että kyytä lukuunottamatta ne ovat kaikki rauhoitettuja eläimiä. Tämä tarkoittaa, että katsoa saa, mutta ei koskea. Kyyhynkään ei kannata koskea sen myrkyllisyyden vuoksi. Sammakkoeläimet liikkuvat eniten hämärän aikaan ja sadesäällä, koska tarvitsevat kosteutta. kutuVarhainen kevät on parasta aikaa vuodesta niiden näkemiseen. Eteläisimmässä Suomessa paras aika on jo hieman mennyt ohi, mutta varsinkin sammakonkutua löytyy sopivista lätäköistä ja ojista. Niissä kannattaakin käydä katselemassa pitkin kesää kudun muuttuessa kehitysvaiheesta toiseen, kunnes valmiit sammakot ryömivät maalle keskikesällä.

Matelijat ovat päiväaktiivisia eläimiä ja niitä näkee parhaiten lämpiminä ja tyyninä päivinä paistattelemassa auringossa.

Jos haluat nähdä näitä eläimiä, muista liikkua oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa sammakko_ja_matelijalogo-fivarovasti, välttäen turhaa tömistelyä ja meteliä. Kun teet havainnon sammakkoeläimistä tai matelijoista, käy kertomassa se myös muille. Osoitteessa http://laji.fi/sammakot-ja-matelijat on käynnissä sammakkoeläin- ja matelijakartoitus. Kyseiseltä sivulta löydät runsaasti tietoa ja vinkkejä eläinten löytämiseen. Suosittelemme havintojen kirjaamista tämän tutkimuksen sivuille. Näin autat samalla eläintutkimusta ja saat itse hienoja kokemuksia.

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti