Tekemistä luonnosta osa 3: Korvasieni

Sienestyskauden aloitus.

Korvasienet (Gyromitra esculenta) ovat aloittaneet ilmestymisensä ensimmäisinä ruokasieninä. Korvasientä pidetään yhtenä herkullisimmista sienistä, mutta väärin käsiteltynä, tai käsittelemättä jätettynä, se on tappavan myrkyllinen.korvasieni

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira opastaa korvasienten käsittelystä seuraavaa:

Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa. Korvasienen kuljetuksessa ja käsittelyssä on otettava huomioon, että siitä haihtuu myrkyllisiä kaasuja.” (http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/kasvikset/ruokasienet/kauppasienet/korvasieni/korvasienten+kasittely/)

Oikein käsiteltynä korvasienistä saa herkullista ruokaa. Jos vain mahdollista, ja etenkin jos vaimo ei pidä sienistä, kannattaa keittäminen suorittaa ulkona sienistä leviävän, voimakkaan hajun vuoksi. Korvasienistä voi tehdä kastiketta tai keittoa, mutta se sopii myös piiraisiin. Itse pidän eniten seuraavasta:

Ryöppää (sienten tai kasvien keittämistä haitallisten aineiden poistamiseksi tai ruoka-aineen pehmentämiseksi, ennenkuin niistä tehdään ruokaa) sienet Eviran ohjeen mukaan kokonaisina. Halkaise ryöpätty sieni ja täytä se koskenlaskija juustolla. Kietaise sieni takaisin kiinni pekonilla. Paista hiilloksella.

Parhaalta tämä maistuu metsän keskellä patikkaretken eväänä. Sienikääröt on helppo valmistaa kotona ja pakata tiiviisti esimerkiksi eväsrasiaan.

Kenties hieman terveellisempi ohje on täytetty kalkkunafile. Kokeile seuraavaa:

ryöpättyjä korvasieniä 1 dl

ryöpättyjä nokkosia 0,5 dl (kiehauta pikaisesti n.2 dl tuoreita nokkosia)

suolaa

valkopippuria

rypsiöljyä loraus

koskenlaskijajuustoa

kalkkunafileitä

Soseuta korvasienet ja nokkoset esim. tehosekoittimella ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa kalkkunafileisiin "tasku". Täytä tasku korvasieni-nokkostahnalla ja parilla ohuella siivulla Koskenlaskijajuustoa. Laita fileet vuokaan ja lorauta tilkka öljyä niiden päälle. Laita vuoka 225 asteiseen uuniin ja paista noin 10 minuuttia, kunnes fileet on värjäytyneet kauniiksi. Sitten laske uunin lämpö 175 asteeseen ja laita kansi tai folio päälle ja anna fileiden hautua uunissa kypsiksi. Syö riisin ja valkoviinikastikkeen sekä vihersalaatin kera.

(Valkoviinikastikkeeksi suosittelemme seuraavaa: 2 dl kuivaa valkoviiniä, 4 dl kanalientä, 2 rkl voita ja 2 rkl jauhoja tasaiseksi rasvasuurukseksi hierottuna, suolaa, valkopippuria, 0,5 dl kermaa. Sekoita nesteet ja kiehauta. Sekoita liemeen voisuurus, lisää kerma, kiehauta ja mausta suolalla ja valkopippurilla.)

Toivottavasti ruokaohjeet sai pienen näläntunteen aikaiseksi, ja halun maistaa korvasieniä. Niitä pitäisi enää löytää, mutta mistä etsiä.

sienimetsäJos haluat löytää suuremman määrän kerrallaan, melko pienellä vaivalla, kannattaa etsiä melko tuore hakkuuaukea. Parhaiten sieniä löytää kaksi – kolme vuotta aiemmin hakatuilta aukeilta, joissa on hiekkapohjainen maasto ja mahdollisimman paljon möyritty metsäkoneilla. On hyvä muistaa kurkistaa myös kivenkoloihin.

Miellyttävämpi mutta työläämpi paikka etsiä korvasieniä on mennä alueelle missä on hiekkapohjaista maastoa ja tuoreita kuusikoita tai mäntykankaita, sekä paljon peuroja tai hirviä tallomassa polkuja. Korvasieni kasvaa paikassa missä on rikkoutunutta maan pintaa ja esimerkiksi pudonneita neulasia paljon. Pururatojen sekä metsä- ja peltoteiden reunoilta kannattaa myös katsella. Huomioi kuitenkin se, ettet kerää sellaisesta paikasta missä on paljon autoliikenettä. Maanteihin on syytä pitää vähintään 50 metriä väliä.

 

 

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti