Tekemistä luonnosta osa 5: Linturetki

kangaskiuruKevät ja alkukesä on aikaa jolloin muuttolinnut palaavat takaisin ja aloittavat pesintäpuuhat. Tähän aikaan lintuja myös havaitsee helpommin. Lintujen tarkkailun aloittaminen on suhteellisen helppoa. Tarvitset hyvän lintukirjan, jonka voit lainata kirjastosta, sekä mielellään kiikarit. Kiikarit eivät ole kaikkein välttämättömimmät, mutta ne helpottavat havaintojen tekoa huomattavasti. Kamerakaan ei tietysti ole haitaksi. Sen jälkeen pitää enää lähteä linturetkelle.
Retken voi tehdä mihin vain, rannalle, puistoon, pellon reunaan tai metsään. Myös oma piha käy kohteesta. Jokaisessa näissä kohteissa on omat lajinsa. Tietysti yleisimpiä lintulajeja havaitsee kaikissakin paikoissa. Suositeltava retki voisikin olla sellainen, jossa käyt monissa erilaisissa elinympäristöissä. Kun olet retkelläsi päässyt valitsemaasi kohteeseen, pysähdy paikallesi, ja ole aivan hiljaa. Sitten vain pitää tarkkailla ympäristöä, katsella missä näkyy lintuja. Ne eivät ihan heti ilmesty, mutta kun olet ollut muutaman minuutin paikallasi, voit alkaa kuulla ja nähdä vilskettä ympärilläsi.

Voit myös valmistautua näkemään juuri tiettyjä lintuja ottamalla puhelimen tai tabletin avuksesi. Internetistä löytyy eri lintujen ääniä sivustolta www.lintujen-äänet.net. Niitä soittamalla kyseinen lintu voi tulla hyvinkin lähelle ihmettelemään missä kilpailija tai kosija on. Huomioi lintujen elinalueet retkeä suunnitellessasi. Kaikkia lintuja ei esiinny kaikkialla. Hyvästä lintukirjasta löytyy kuvaus elinpiiristä ja kartta missäpäin maata lintuja elää. Jos retki suuntautuu syrjäseudulle, missä yhteydet on heikompia, kannattaa tallentaa äänet laitteeseen valmiiksi.
kuovi

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti