Tekemistä luonnosta osa 6: Päiväretki nuotiopaikalle

Suomessa on yhtenä etuutena jokamiehenoikeuden suoma mahdollisuus retkeillä ja viettää aikaa luonnossa vapaasti. Voit mennä oikeastaan mihin vain. Lähes jokaiselta paikkakunnalta löytyy myös jonkinlainen luontopolku, joiden yhteydessä saattaa olla tulentekopaikkoja valmiine polttopuineen. Näistä tietoja löytyy kuntien kotisivuilta. Kansallis- ja luonnonpuistoista sekä muista Metsähallituksen hallinnoimista luontoretkeilykohteista löytyy tietoa osoitteesta www.luontoon.fi.

hiidenportti Nyt tehtävänä olisi lähteä päiväksi retkelle niin, että valmistat nuotiolla ruokaa. Hieman vaivaa nähden suunnittelussa, hienompikin ruoka on lopulta aika helppo toteuttaa, aina ei tarvitse olla vain makkaraa mukana. Tuoreimmalla retkellämme meillä oli ruokana peuran ulkofilepihvejä marinoituina, keitettyjä perunoita ja paahdettua ruisleipää. Pihvit oli pakastettu valmiina pihveinä. Jäisten pihvien kanssa samaan pussiin laitettiin marinadi, joka sisälsi öljyä, valkosipulia pilkottuna, suolaa, valkopippuria ja rakuunaa. Nuotiopaikalle päästyä liha oli sulanut sopivasti ja maustunut valmiiksi. Perunat keitettiin trangialla ja leipä paahtui mukavasti nuotiolla. Tällä kertaa liha paistettiin trangian paistinpannulla, koska nuotiopaikan ritilä oli lihoillemme liian harvaa mallia. Ruoka maistui hyvältä eikä sitä ollut ainakaan liikaa mukana. Kommentoi ja kerro, mikä on sinun suosikki retkiruokasi. Mitä sinun retkelläsi viimeksi on syöty?

Työläin mukaan otettava tuote on vesi. Vain harvoilla nuotiopaikoilla on tarjolla juotavaksi kelpaavaa vettä. Perunoiden keittovedeksi käy kyllä puhdas järvi- tai jokivesikin, mutta muuhun sitä ei suositella käytettäväksi. Kesällä veden mukaan ottamiseen voi olla syytä valmistautua ajoissa laittamalla osa mukaan otettavasta vedestä pullossa pakastimeen ja ottamalla se mukaan jäisenä. Kuumana päivänä kylmä vesi saattaa tuntua paremmalta kuin matkan aikana lämmennyt.

Sopivia paikkoja on helppoa löytää myös lähimetsistä. Varsinkin jos lähimetsissä harrastetaan metsästystä, siellä on yleensä valmiita nuotiopaikkoja, tosin ilman polttopuita. Tulenteko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Sitä kysyessä on hyvä kysyä myös lupaa käyttää kuivia oksia yms. nuotiossa poltettavaa. On myös ehdottoman tärkeää tarkistaa onko metsäpalovaroitus voimassa alueella, jolla olet aikeissa tehdä tulen. Metsäpalovaroituksen aikaan tulta ei saa tehdä.
laavu

Me emme tällä kertaa menneet ihan lähimmälle mahdolliselle paikalle retkelle ja syömään. Päädyimme tekemään ruokaa Hiidenportin kansallispuistoon Kitulanlammen laavulle. Maisemien ja kelin puolesta olimme yhdessä hienoimmista laavuista, jossa olemme käyneet. Kuvia löytyy tästä reissusta enemmän kuvagalleriastamme

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti