Tekemistä luonnosta osa 7: Voikukka

Voikukka on kaikille tuttu kasvi, mutta varsinkin niille joilla on oma nurmikko. Silloin yleensä kaikin keinoin yritetään hankkiutua voikukista eroon. Se lisääntyy eri tavoilla ollen näin sitkeä ja elinvoimainen kasvi, eikä pelkästään rikkakasvi.

Suomesta löytyy yli 400 voikukkalajia. Niissä on pieniä eroja, joita on vaikea havaita. Joissakin lajikkeissa maku on huomattavasti kitkerämpi kuin toisissa. Salaattiin sopivimman voikukkalajin tunnistaa lehdestä, jonka tulisi olla mahdollisimman tasainen reunaltaan. Mitä isompi sahalaita lehdessä on, sitä kitkerämpi maku. lehdetKuvan oikeanpuoleinen lehti oli huomattavasti paremman makuinen kuin vasen. Myös maitiaisneste maistuu melkoisen kitkerältä, joskin siinä on eniten lääkinnällisiä vaikutuksia. Salaatissa suositellaan käytettäväksi nuoria lehtiä, ja halutessa niistä voi jättää mahdollisesti kitkerältä maistuvan lehtiruodin pois. Kasveja syötäväksi kerättäessä on aina muistettava, ettei mistä vain kannata kerätä, ainoastaan puhtaasta paikasta, jossa ei ole liikaa liikennettä lähistöllä.

voikukatVoikukan lääkinnälliset ominaisuudet on tunnettu ainakin keskiajalta asti. Se on siis hyvin monikäyttöinen ja terveellinen ravintokasvi. Siitä voi valmistaa monia eri asioita, ja koko kasvi juuria myöten on käytettävissä (lukuun ottamatta  pähkylöitten eli siementen ”laskuvarjoja”). Voikukan siemeniä voi laittaa esimerkiksi leipätaikinaan ja ikäväntuntuisista ”laskuvarjoista” pääsee helposti eroon polttamalla ne pikaisesti vaikka tupakan sytyttimellä. Kukista voi valmistaa viiniä, ja niitä voi käyttää salaatissa. Lehdistä voit tehdä salaattia ja smoothieta tai laittaa niitä keittoon. Juuret sopii keitettyinä ruokien lisäkkeeksi. Tämä lista on niin pitkä että suosittelemme sivustoa http://www.yrttitarha.fi/kanta/voikukka/ . Sieltä löytyy ruokaohjeita, voikukan lääkekäytöstä tietoa sekä paljon muuta.

kukkatyttöKun olet tutustunut tarkemmin aineistoon, on aika kokeilla ohjeita. Kohta huomaat etteivät nurmikollasi kasvavat voikukat olekaan niin paha asia kuin olet kuvitellut. Jos et ala kasvattaa niitä, voit ainakin saada hyvän tekosyyn laiskuudelle voikukkien kitkemisessä, varsinkin jos pihasi lajikkeet ovat niitä parhaimman makuisia. Kerro meille miltä maistui ja mitä teit.

5 vastausta

  1. Tosiaankin: voikukat, hiirenkorvat ja alkukesä! Kannattaa nauttia nyt, kun ne ovat kauneimmillaan! :) Jos voikukka olisi harvinainen, olisi se pikimiten suojeltava jo kauneutensa takia :) Vielä en ole itse maistanut, pitää kokeilla. Kahvin korvikkeena pula-aikoina kyllä tuttu juttu.
    • Esa
      Kannattaa maistella useampia yksilöitä että löytää sen oman maun mukaisen lajikkeen. Mitä nuorempi lehti, sen parempi. Samoin pyöreys on herkkua.
  2. Tänään nautimme iltapalaksi friteerattuja voikukkia.
  3. Voikukan lehti sipsejä... Voikukan lehtiä, saa olla isoja. Laita vähän öljyä ja yrttisuolaa lautaselle. Kääntele lehdet siinä ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle yksitellen, ei päällekkäin. Laita 150 asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Olin itse ennakkoluuloinen, mutta ne on ihanan rapeita ja maukkaita.
  4. Hienoja kokeiluja, Merja. Niinhän se usein on, että ennakkoluulot estävät testaamasta kaikkea uutta, mutta onneksi jotkut kuitenkin uskaltavat ja osaavat suositella muille kaikkea uutta. Voikukanlehtisipsejä pitää kyllä itsekin tehdä.

Jätä kommentti