Tekemistä luonnosta osa 8: Ötökkäjahti

Ötökät ovat mielenkiintoinen ja monipuolinen tutkimuskohde. Erilaisia hyönteisiä riittää, sillä Suomesta on tavattu vuoteen 2007 mennessä noin 21 000 eri lajia. Hyönteiset jaotellaan tieteellisesti 27 eri lahkoon. Ihan kaikkien lahkojen hyönteisiä ei Suomessa esiinny. Muutenkin Suomen pohjoinen sijainti pitää hyönteislajit aika vähäisinä maailmanlaajuisesti ajatellen. Eniten Suomesta löytyy pistiäisiä. Myös kaksisiipiset ja kovakuoriaiset ovat runsaasti edustettuina.

Pistiäisten lahkoon kuuluu monet tutuimmat lajit kuten mehiläiset, ampiaiset ja kimalaiset. Kimalaiset ovat hyvin huomattavia metsämarjojen pölyttäjiä. Tarhamehiläinen on toinen hyönteislajeista jotka ihmiset ovat ottaneet kotieläimiksi. Suomessa mehiläiset ovat pääasiassa vain tarhattuja. Niitä ei ole elänyt luonnonvaraisena Suomessa kuin hetken aikaa. Ensimmäiset havainnot rusomuurarimehiläisestä tehtiin vuonna 2006, ja se on hiljalleen levinnyt Etelä-Suomeen. Muista siis että jos tapaat mehiläisen, se on todennäköisimmin jonkun hunajantuottajan lemmikki. Opettele siksi erottamaan toisistaan ampiaiset, kimalaiset ja mehiläiset.

Mehiläinen on hennon karvainen ja oranssi-mustaraidallinen. Se on rauhallinen pölyttäjä, kunhan sen jättää rauhaan, sillä se pistää vain puolustautuessaan. amppariAmpiaisella on mehiläistä kapeampi vyötärö ja ohuemmat siivet. Sen raidoitus on usein selkeämpi, eikä sillä ole karvoja. Ampiainen elää puumassasta tehdyssä, usein harmaassa pesärakennelmassa. Kimalainen on mehiläistä ja ampiaista selkeästi suurempi ja muodoltaan pyöreämpi. Väritykseltään kimalainen on kelta-musta- tai oranssi-musta-raidallinen.

Hyönteisiä on vaivatonta löytää ja pienempienkin lasten kanssa niiden tutkiminen on helppoa, koska suuri osa hyönteisistä ei karkaa ihan niin helposti näkyvistä kuin useimmat muut eläimet. ROM_8888Hyönteiset yleensä myös kiinnostavat lapsia. Lentävät hyönteiset saattavat hävitä melko nopeasti näköpiiristä, mutta niiden lisäksi on käveleviä, uivia ja ryömiviä hyönteisiä. Monet niistä ovat helposti valokuvattavissa juuri hitaammanpuoleisen liikkeen vuoksi. Alkuun pääsemiseen riittää kohtalaisen hyvä kännykkäkamera. Siirtämällä isohkoja kiviä, lehtiä tai puunkappaleita löytyy ötököitä helposti.

ötökkäansaKotipihan ötököitä voi pyydystää ja tutkia myös sisätiloissa: Leikkaa suuresta muovipullosta (esim. 1,5 litran juomapullo) ylin kolmannes irti. Käännä kärkiosa ilman korkkia ylösalaisin ja työnnä se loppuosan sisään. Kaiva pihalta hiukan kosteaa maata vaikka lehtikasasta tai kiven alta, ja täytä pullon yläosa. Jätä pullo pariksi tunniksi lampun alle niin, että lamppu lämmittää maa-ainesta. Koska ötökät kaivautuvat maan alle suojaan lämmöltä ja valolta, ne alkavat kaivautua myös pullosta tehdyssä suppilossa alaspäin. Lopulta ne putoavat pullon pohjalle, jossa niitä on helppo tarkastella ja yrittää tunnistaa. Muista viedä ne tarkastelun jälkeen takaisin pihalle.

Muurahaisten käyttäytymistä on mukava seurata ja niiden polkuja on helppo löytää. Voit viedä muurahaisten polulle jotain syötävää esimerkiksi pienen hedelmäpalan. Seuraa sitten mitä hedelmäpalalle tapahtuu, ja tutki myös mitä muurahaiset tekevät kun siirrät hedelmäpalan pois niiden polulta vähän sivummalle.

Nyt vain ulos tutkimaan ötököitä suurennuslasi ja kamera mukana. Paras sää ötököiden tutkimiseen on lämmin ja aurinkoinen, silloin niitä on eniten liikkeellä. mäntykiitäjäToisaalta jotkut ötökät liikkuvat mieluummin kosteammassa säässä. Yöllä on liikkeellä omat lajinsa, joten voit tutkia niitä milloin vain haluat. Yöllä kannattaa ottaa tehokas lamppu ja vaalea kangas mukaan, niin saat houkuteltua yöperhosia luoksesi. Pelko pois ja ötökkäjahtiin. Kerro jahtisi tuloksista myös meille.

1 vastaus

  1. Hyönteiskuvailu on koukuttavaa. Luonto tarjoaa silläkin saralla monen moista ihmeteltävää. On hienoa, kun perhoset alkaa leijailemaan hellepäivinä, niin pääsee saalistamaan niitä kuviksi. Muutamiin erikisuuksiinkin olen törmäillyt, esim. sireenikiitäjän toukka, sekä viherhämähäkki ja tietenkin mieleenpainuvin oli, kun sain kuvailla ritariperhosta. Kuviani löydät: https://plus.google.com/+RaunoM%C3%A4yr%C3%A4/photos Ei muuta kuin kamera mukaan ja luontoon :)

Jätä kommentti