Nyt aiheena on kaikille suomalaisille tuttu puu, nimittäin kuusi. Kuusen vuosikasvu näkyy alkukesästä, touko- kesäkuun vaihteen tienoilla, vaaleanvihreinä kerkkinä. Kuusenkerkkä on täynnä vitamiineja ja antioksidantteja, sitä voidaan pitää yhtenä superfoodina. Eli sillä hinnalla millä me haalimme Himalajalta goji-marjoja yms, voisimme myydä kuusenkerkkiä takaisin. Kerkkiä ei missään nimessä saa mennä keräämään taimistoista, eikä muualtakaan ilman maanomistajan lupaa.
Kerkät ovat parhaimmillaan ja syötäviä sellaisenaan niin kauan kuin ovat vaaleanvihreitä. Mitä tuoreempi kerkkä, sitä suurempi vitamiinipitoisuus. Tummuessa niistä muodostuu kuusen neulasia ja ne kovettuvat. Kerkkiä voi myös varastoida pakastamalla sekä kuivattamalla. Niiden keräysaika on melko lyhyt, Juhannukseen mennessä ne ovat suurimmalta osin jo kasvaneet neulasiksi. Varjoisimmissa paikoissa kerkkä säilyy kuitenkin pidempään.
Yleisimmät ja monien tietämät käyttöohjeet kerkille ovat kerkkämehu ja -siirappi. Juoman resepti on yksinkertainen. Kerää 10 litraa kerkkiä, keitä 5 litraa vettä. Sekoita veteen 50 grammaa sitruunahappoa ja kaada vesi kerkkien päälle. Hauduta 1- 2 päivää, siivilöi kerkät nesteestä pois ja sokeroi tai lisää hunajaa maun mukaisesti sopivaksi. Tällä ohjeella voi tehdä juomaa myös esimerkiksi koivun tai pihlajan nuorista lehdistä.
Kuusenkerkät sopivat myös erinomaisesti mausteeksi ruokaan, erityisesti kalan seuraksi. Kokeile seuraavaa:
1 lohi fileinä
puoli litraa kuusenkerkkiä
suolaa
sitruunapippuria
Ripottele fileiden päälle suolaa ja sitruunapippuria maun mukaan. Mitä vähemmän, sen terveellisempää. Asettele kerkkiä tasaisesti toisen fileen päälle. Aseta fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin halsteriin. Paista kypsäksi nuotiolla.
Myös lihan maustamiseen kerkkä sopii. Tee vaikkapa marinadi naudan ulkofileelle seuraavasti:
Kerkkämarinadi
1dl rypsiöljyä
noin puoli litraa kerkkiä
5 kynttä valkosipulia
suolaa
valkopippuria
Laita ainekset kippoon ja sekoita tehosekoittimella. Leikkaa file pihveiksi ja laita maustumaan. Grillaa avotulella.
Voit pilkkoa kerkkiä myös salaattiin mausteeksi. Niistä tulee miellyttävä, metsäinen maku. Lisäksi kerkistä voi valmistaa likööriä tai yskänlääkettä. Kerkät ja kirkas alkoholi laitetaan tiiviiseen astiaan maustumaan. Tällöin valmistumisaika on noin kaksi kuukautta. Sen jälkeen juoman voi maukeuttaa vaikka hunajalla. Vedellä laimentamalla saat likööriä. Nyt vain hakemaan lupaa naapurilta, jos omalla pihalla ei kuusia kasva, ja maustamaan ruokaa uudella tavalla. Muista myös kertoa miltä maistui.