Tietokone vai ulkoleikit?

 

 

”Jos tahdotaan kansan yleistä terveydentilaa huomattavammin kohottaa, oli sitten kysymys erilaisista hermosairauksista tai tuberkuloosista tai muista sairaalloisista tiloista, on kaikkien terveyden huolto- ja hoitotoimenpiteiden ensi sijassa kohdistuttava lapsiin. Pääpaino on pantava sille, mitä tehdään. Työ on järjestettävä, se on yksityiskohtaisesti suunniteltava. Vähemmän tärkeiden asiain on toistaiseksi jäätävä syrjään.” -Arvo Ylppö

Kun arkkiatri ja lastentaIMG_20160606_103952utiopin professori Arvo Ylppö syntyi vuonna 1887, oli Suomi vielä kehitysmaa. Tilanne alkoi hiljalleen parantua sotien jälkeen, eikä Ylpön osuutta siinä voida vähätellä. Pelkästään tuon yhden ihmisen työuran (mikä tosin oli poikkeuksellisen pitkä) aikana Suomi muuttui kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi ja suomalaisten lasten terveys parani kehitysmaan tasolta yhdeksi maailman parhaimmista. Iso kiitos kuuluu Ylpölle, monille muille, joiden nimet ovat jääneet historiassa vähemmän tunnetuiksi, ja lääketieteelle. Lapsikuolleisuus pienentyi radikaalisti eikä tartuntatauteihin nykyään juuri kuolla. Lukuisat vanhemmat uskaltavat jättää lapsensa rokottamatta, koska vielä muutamia vuosikymmeniä sitten valtavasti lapsia tappaneet taudit tuntuvat nyt kaukaisilta. Uusi uhka on kuitenkin tullut tilalle. Elintasosairaudet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuonna 2012 suomalaisten työikäisten (15-64 v.) yleisimmät kuolinsyyt tärkeysjärjestyksessä olivat kasvaimet, verenkiertoelinten sairaudet, alkoholiperäiset kuolemat, tapaturmat (pl. alkoholitapaturmat), itsemurhat sekä hengityselinten sairaudet. Kasvaimista suurin osa oli kurkunpään, henkitorven ja keuhkon syöpiä. (http://tilastokeskus.fi/til/ksyyt/2012/ksyyt_2012_2013-12-30_kat_001_fi.html)

Tuskin tilastoja yleisimmistä kuolinsyistä kovin luotettavasti on esimerkiksi sodan jälkeiseltä ajalta, mutta veikkaan, että tästä listasta ainoastaan tapaturmien määrä on ollut laskeva. Sekin varmasti johtuu siitä, että tekevälle sattuu, tekemättömälle todennäköisemmin ei. Väärä ruokavalio ja liikkumattomuus ovat suurimpina riskitekijöinä tapaturmia ja itsemurhia lukuun ottamatta kaikkiin yleisimpiin kuolinsyihimme, mahdollisesti epäsuorasti myös niihin, koska huonommassa fyysisessä kunnossa voi huonommin myös henkisesti ja on motorisesti kykenemättömämpi hallitsemaan liikkumistaan.

IMG_0409041 (2015_11_04 19_46_35 UTC)

Miten tämä kaikki liittyy lapsiin? Ihmisten liikkumattomuus on kiistatta suurimpia terveysriskejä nykypäivänä ja tilanne on koko ajan pahenemaan päin. Lastemme sukupolvi tulee kärsimään vakavia terveysongelmia viimeistään aikuisuudessa inaktiivisuudestaan johtuen, mutta meillä ei ole vielä tietoa, kuinka pahoja ongelmat tulevat olemaan. Kokemusta ei ole, tietokoneen ääressä vapaa-aikansa viettäneet lapset ovat vasta kasvamassa aikuisuuteen. Eliniän ennuste on ollut sodista eteenpäin jatkuvasti kasvava, mutta todennäköisesti ei ole pitkään. Annammeko omien lastemmeOLYMPUS DIGITAL CAMERA sukupolvelle mahdollisuuden elää yhtä kauan kuin me itse elämme?

Mitä meidän pitäisi tehdä? Tärkeimpiä asioita ovat esimerkki, esimerkki ja esimerkki. Lastenkasvatuksessa oman esimerkin vaikutus on valtava. Toinen tekijä on liikuntamahdollisuuksien järjestäminen ja liikuntaan kannustaminen. Erityisesti arkiliikuntaan kannustaminen. Joskus aina on helpompaa laittaa lapselle video pyörimään kuin katsella ja kuunnella riehumista tai kestää sotkua, mitä lasten leikeistä yleensä seuraa. Pitäisikö meidän kuitenkin yrittää sietää riehumista ja pyykinpesua hieman enemmän lastemme terveyden vuoksi? Voisimmeko järjestää enemmän mahdollisuuksia turvalliseen riehumiseen, ettei sen tarvitse tapahtua sohvalla pomppien, jos se tuntuu vanhemmista liian rasittavalta? Kuten Ylpön aikana tartuntatautien torjumisessa, myös nykyisin elintasosairauksien torjunnassa suunnitelmallisuus on tärkeää. Ei se tapahdu itsestään, se vaatii vaivaa.

Suurimman osan tämän kirjoittamiseen käyttämästäni ajasta omat lapseni istuivat sohvalla tablettiensa kanssa, mutta nyt onneksi hypitään trampoliinilla vesisateessa. Ei ole helppoa taistella kehitystä vastaan, mutta kuten Arvo Ylppö sanoi, ”Vähemmän tärkeiden asiain on toistaiseksi jäätävä syrjään.”

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti