Yleisön useammasta pyynnöstä johtuen käsitellään tässä kirjoituksessa parhaillaan trendaavaa aihetta, pierukävelyä. Mikä se on? Miksi sitä tehdään? Pitäisikö minunkin? Mitä hyötyä tai haittaa siitä on?
Pieru on tapahtuma, jossa bakteerien ja hiivojen tuottamaa suolikaasua päästetään peräaukon kautta ulos usein äänen ja hajun saattelemana. Tervesuolistoinen ihminen päästää noin litran suolikaasua vuorokaudessa 15-20 eri kerralla. Terve suolisto voi siis tuottaa pieraisun lähes kerran tunnissa. Se on täysin normaali ja melko yleinen ruumiintoiminto, joten pieruhuumorin huvittavuus on mysteeri. Kenties se perustuu siihen, että ihmiselle olisi hyväksi nauraa 20 kertaa vuorokaudessa, yhtä usein kuin pieraisee.
Pieru – luonnollista ja terveellistä
Koska pieruja vältellään julkisesti, joillekin tulee tunne, että niiden tuottaminen on jotenkin epätoivottua. Jos piereskely on aivan jatkuvaa, siis paljon useammin kuin normaali kerran tunnissa, on suolistossa todennäköisesti jotain vikaa. Kun pysytään normaalin pierufrekvenssin rajoissa, tutkimusten mukaan itse asiassa terveellisemmin syövät ja normaalipainoiset ihmiset piereskelevät enemmän kuin lihavat ja epäterveellistä ruokaa syövät. Kuidut lisäävät pierujen määrää, mutta ne ovat hyväksi elimistölle. Runsaahko (normaalin rajoissa oleva) piereskely kertoo siis terveellisestä ruokavaliosta.
Jatkuvasti erittäin pahanhajuiset pierut saattavat kertoa huonosta ruokavaliosta. Esimerkiksi punaisen lihan runsas syönti saa pierut haisemaan vahvasti. Jos kärsit haisevista suolikaasuista, harkitse punaisen lihan syömisen kohtuullistamista, mikäli syöt sitä paljon. Jos et kärsi, harkitse silti, koska se ei ole terveellistä joka tapauksessa. Myös esimerkiksi kaalit ja pähkinät saattavat aiheuttaa pahaa hajua, mutta siitä ei ole muuta kuin sosiaalista haittaa.
Koska pierun tarkoituksena on poistaa epätoivottuja suolikaasuja, on se toimintona terveellinen ja välttämätön. Haju kertoo poistuvista rikkivety-yhdisteistä, jotka on tärkeää saada ulos suolistosta. Mitä haisevampi pieru, sen tärkeämpää se on pieraista ulos. Pierun pidätteleminen on hyvin yleinen syy turvotukseen. Joillekin pidättely aiheuttaa muitakin vatsavaivoja, joskus kouristuksiakin. Apuja kaasujen poistamiseen voi saada pierukävelystä.
Pierukävely – helpotus turvotukseen
Pierukävely tarkoittaa erityisesti aterian jälkeen tehtyä kävelylenkkiä, jonka aikana piereskellään estottomasti. Kävely tehostaa suolikaasujen etenemistä suolistossa, mikä auttaa päästämään ne ulos ja vähentää siten osaltaan kaasujen aiheuttamaa turvotusta. Liikunnan ansiosta vatsaan saattaa myös kertyä vähemmän ilmaa.
Vaikka pierukävely nimenä viittaa nimenomaan siihen, että pierut voi päästää estottomasti tulemaan ulkoilmassa ilman, että niistä on haju- tai äänihaittoja ympäristölle, on kävelyllä itsessään myös valtavasti muita terveysvaikutuksia, joiden takia sitä kannattaa tehdä. Pierukävelyyn kaikkein intohimoisimmin suhtautuneet tutkijat ovat kehitelleen jopa erityisen kävelytyylin, joka edesauttaa suolikaasujen poistumista. Laita kädet yhteen selän taakse ja työnnä kaulaasi eteenpäin. Tämä tuo pienen paineen suolistoon, jolloin kaasut poistuvat helpommin. Kävelyvauhdin ei tarvitse olla nopea, eikä juoksuksi saa laittaa, sillä juokseminen ei auta kaasujen poistumista. Mikäli maha on pahasti löysällä, kannattaa pierukävelyä suorittaa vain kodin lähellä.
Termiä pierukävely on käytetty humoristisesti tilanteesta, jossa henkilö kävelee paikalta sivummalle pieraisemaan, ettei hänen tarvitse tehdä sitä muiden seurassa. Tämäkin voi olla hyvä tapa omaksua.
Ota osaa vallitsevaan trendiin, lähde aterian jälkeiselle kävelylle, piereskele estoitta, ota valokuva ja laita se sosiaaliseen mediaan hästägillä #fartwalk. Sieltä löydät myös innostavia kuvia toisten pierukävelyistä.
Hyödyistä huveihin – pierukilpailu
Koska Suomi haluaa pitää maineensa typerien kilpailujen maana, on täällä järjestetty pieremisen MM-kilpailuja. Kisailijalla on 30 sekuntia aikaa pieraista mahdollisimman kovaääninen pieru, kovimmat desibelit aikaan saava voittaa. Ihan kuulosuojaimia ei vielä tarvita, koska voittajapieru on vain 78,9 desibeliä.
Mikäli haluaa ottaa osaa kyseiseen kilpailuun, on syytä huomioida joitakin asioita. Nauti ennen kilpailuja runsaasti hiilihapotettuja juomia, sipulia, kaalia, palkokasveja ja kuitupitoista ravintoa. Hedelmistä omenat, päärynät, luumut ja persikat auttavat pierujen syntyyn. Myös perunat, maissi ja pasta sekä runsasrasvaiset, paistetut ruuat sekä pikaruoka ovat suositeltavia kilpailuun valmistavia aterioita. Syö ja juo nopeasti, pureskele purukumia, erityisesti ksylitolia, sorbitolia tai mannitolia sisältävää, ja käytä pilliä juodessasi. Kannattaa myös harkita stressaavaan elämäntilanteeseen joutumista ja ahdistavia ajatuksia. Nämä kaikki lisäävät mahdollisuuksia onnistua pieraisussa 30 sekunnin sisällä. Antibioottikuurin syöminen ennen kilpailuja saattaa myös auttaa. Laktoosi-intolerantikolle maitotuotteet ovat toimivia, keliaakikoille gluteenia sisältävät tuotteet.
Yhteenveto
Ota tästä vinkit talteen sekä suolistokaasujen ulos päästämiseen, pierukävelyyn että pieremisen MM-kilpailussa pärjäämiseen. Mikäli et halua ottaa osaa kilpailuun, voi kilpailuruokavalion tarkoituksellinen karttaminen auttaa saamaan pierut hallintaan myös niitä hillitsevässä mielessä. Lisäksi kannattaa nauraa joka kerran kun pieraisee, niin saa vielä nauramisen tuoman terveyshyödyn tapahtumasta.
Tue blogia ja osallistu johonkin alla olevista arvonnoista.